У Капітолії США у Вашингтоні встановлено статую Рози Паркс | NLight DC++
У Капітолії США у Вашингтоні встановлено статую Рози Паркс | NLight DC++

У Капітолії США у Вашингтоні встановлено статую Рози Паркс



У середу в Капітолії США відкрито статую основоположниці руху за права людини Розі Паркс. Статую майже триметрової висоти першої негритянки відкрили президент Барак Обама і лідери Конгресу. Відтепер вона стоятиме в почесному місці в Капітолії поруч президентів і видатних американців.

Президент Обама заявив, що «життя Рози Паркс було сповнене почуття власної гідності і пристойності» та що вона в один момент змінила країну і світ. Статуя в Капітолії «займе належне місце серед тих, хто накреслив напрямок розвитку країни», – додав президент.

У вирішальний момент руху за громадянські права Роза Паркс відмовилась поступитися місцем білому чоловікові в автобусі у 1955 році в місті Монтґомері у штаті Алабама, де в силі були закони сегрегації. Тоді її заарештовано, що викликало бойкот автобусів, який продовжувався понад рік. У 1956 році Верховний суд США заборонив сегрегацію у громадському транспорті.

Роза Паркс померла у 2005 році. Їй було 92 роки. Четвертого лютого, у століття з дня народження Рози Паркс, Поштова служба США вшанувала її пам’ять випуском поштової марки.


Коментарі закриті.