У “Шелл” кажуть, що сланцевий газ дасть Україні енергетичну незалежність від Росії | NLight DC++
У “Шелл” кажуть, що сланцевий газ дасть Україні енергетичну незалежність від Росії | NLight DC++

У “Шелл” кажуть, що сланцевий газ дасть Україні енергетичну незалежність від Росії



Американська корпорація «Шеврон» може ще до кінця цього року почати розробку Олеського родовища сланцевого газу на заході України. Український уряд обіцяє підписати угоду з американською стороною протягом кількох місяців. Головну перепону на шляху підписання було знято після того, як обласні ради Львівської та Івано-Франківської областей погодились на умови розподілу продукції і дали дозвіл на розробку Олеської площі.

Україна має потенціал подвоїти або навіть потроїти об’єми видобутку газу протягом наступних десяти років і стати енергетично незалежною від Росії. Так вважають експерти англо-голландської корпорації «Роял Дач Шелл» після аналізу можливих покладів сланцевого газу в Україні.

Минулого місяця «Шелл» підписав з Україною договір про розробку родовища Юзівська на Сході України. Говорить регіональний менеджер компанії «Шелл» Ґрем Тайлі:

«Шелл» вірить, що Україна має потенціал суттєво збільшити видобуток газу. Це абсолютно зрозуміло. Цей проект може бути дуже прибутковим для нас, і для України. Але про цифри ще рано говорити».

У 2012 році Україна видобула понад 20 мільярдів кубометрів газу. Втім, загальні потреби України для промислового та побутового споживання складають 55 мільярдів кубометрів.

Американська урядова адміністрація енергетичної інформації оцінює, що в Україні залягає 1.2 трильйона кубометрів сланцевого газу. Це третій за величиною запас в Європі.

Скільки з цього запасу можливо реально дістати – стане відомо лише після того, як будуть встановлені свердловини і почнеться видобуток, кажуть у «Шелл».

Протягом двох років компанія готова вкласти 410 мільйонів доларів у розробку Юзівського родовища. Ґрем Тайлі каже:

«Ми мусимо визнати, що всі ці проекти мають те, що ми називаємо геологічний ризик. І саме це є однією з причин, чому уряди залучають до таких проектів приватні компанії як «Шелл». Ми візьмемо на себе цей ризик. Ми вкладемо гроші на початку проекту. Якщо проект не спрацює, держава Україна отримає інформацію і дані, але не понесе фінансових збитків.

Американська корпорація «Шеврон» також хоче працювати в Україні. Тепер корпорація веде переговори з українським урядом щодо розробки Олеського родовища, яке залягає на території Львівської та Івано-Франківської областей.


Американська урядова адміністрація енергетичної інформації оцінює, що в Україні залягає 1.2 трильйона кубометрів сланцевого газу. Це третій за величиною запас в Європі.



Утім, цей проект наштовхнувся на серйозну опозицію з боку регіональних влад та деяких політичних сил, представлених у Верховній раді. Найбільше критиків непокоять можливі екологічні наслідки видобутку сланцевого газу і непрозорість переговорів щодо розподілу прибутків від цього родовища. Говорить Ірина Сех з ВО «Свобода»:

«Нам підсовують кота в мішку. На жаль, сьогодні на Україну дивляться як на країну третього світу. Ні дотримання законодавства, ні дотримання екологічних вимог, ні економічної вигоди ми на сьогодні не знаємо. І тому ми хочемо знати, що відбувається, які будуть економічні вигоди та екологічні ризики.

Видобуток сланцевого газу в Європі поки розвивається обережними темпами. Найактивнішими в цьому процесі є Великобританія та Польща. На відміну від старого континенту, у США сланцевий газ уже сьогодні складає вагому частку у забезпеченні енергетичних потреб країни. Внутрішні ціни на природний газ у США за останні п’ять роки зменшились наполовину. «Шеврон» каже, що прийшовши в Україну, принесе з собою найпередовіші технології видобутку сланцевого газу, які є економічно найвигіднішими та відповідають найвищим стандартам екології.


Коментарі закриті.