Афлотоксини потрапили у сербське молоко через корм для корів | NLight DC++
Афлотоксини потрапили у сербське молоко через корм для корів | NLight DC++

Афлотоксини потрапили у сербське молоко через корм для корів



Скандал, що нещодавно виник у Сербії, привернув увагу до чергової проблеми глобалізації харчової промисловості. У кількох зразках молока сербські урядовці знайшли афлатоксини. Це смертельно небезпечні грибки, які у великих дозах здатні майже миттєво вбити людину. А споживання заражених харчів протягом довгого часу може призвести до ряду серйозних захворювань.

Міністр сільського господарства Сербії, на власному прикладі, запевняє, що молоко пити безпечно. Однак визнає, що рівень афлатоксинів, нещодавно виявлений у молоці, перевищує норму. Щоправда, за словами міністра, норми у Сербії значно вищі, ніж, скажімо, у США.

Афлатоксини – виробляються грибками і являються токсичними та канцерогенними речовинами. У молоко потрапляють через корм для худоби. Цьогорічна посуха у багатьох регіонах світу сприяла розповсюдженню теплолюбних грибків. Найбільше науковців непокоїть споживання не молока, а безпосередньо заражених харчів.

Скажімо, в Африці кукурудза, головна жертва грибків, є провідним елементом щоденного раціону. Теплий клімат та необачне зберігання сприяють отруйним грибкам. Найбільш проблематична країна – Кенія, де час від часу відбуваються масові отруєння.

Говорить експерт Інституту господарювання в тропічних умовах Ренаджіт Бунтопатьє:

«Понад двісті людей померли через отруєння афлатоксинами у Кенії. Однак, ще небезпечніша їх повільна отруйна дія в організмі людини».

Окрім кукурудзи, грибки з’являються на арахісових горіхах та різних зернових. Потрапивши в організм людини, вони повільно спричиняють рак та інші проблеми.

Зараження грибками може мати серйозні наслідки для людини, каже науковець Міністерства сільського господарства США Пітер Катті.


Теплий клімат та необачне зберігання сприяють отруйним грибкам. Найбільш проблематична країна – Кенія, де час від часу відбуваються масові отруєння.



«Їх пов’язують із сповільненням росту людини, затримкою розвитку дітей. Вони наносять шкоди імунній системі і можуть призвести до відмови печінки».

Фермери в Африці, США та інших частинах світу, борються зі смертельними грибками, за допомогою нового методу… грибків. Вони засівають свої поля зерном, зараженим грибком, який схожий на афлатоксичний але безпечний. Пітер Катті пояснює:

«Ці грибки починають змагатися з афлатоксинами, і витісняють їх. Таким чином, лише один раз посіявши цей грибок, кількість токсинів зменшується на 80-90 відсотків».

За підрахунками експертів, чверть щорічного світового врожаю зернових заражена отруйними афлатоксинами.


Коментарі закриті.