Лікарі, які вилікували дитину від СНІД не були впевнені, що вона хвора | NLight DC++
Лікарі, які вилікували дитину від СНІД не були впевнені, що вона хвора | NLight DC++

Лікарі, які вилікували дитину від СНІД не були впевнені, що вона хвора

Тім Браун вважається першою людиною у світі, що вилікувалася від ВІЛ СНІДУ. Тім також хворів на лейкемію та потребував пересадки кісткового мозку, який йому підсадили від донора з рідкісним імунітетом до ВІЛу.

Підсаджені клітини знищили вірус в організмі хворого. Однак процес лікування був дуже складним.

“Перша трансплантація пройшла чудово. Але друга була жахлива. Я б не побажав подібного своєму найгіршому ворогові”, – каже колишній хворий.

Випадок, що стався в госпіталі університету штату Місісіпі, зовсім інший. Під час пологів, у матері був виявлений Вірус імунно-дефіциту. Навіть не переконавшись на сто відсотків, що вірус передався дитині, лікарі вже за добу почали агресивне лікування дитини існуючими препаратами.

 

Цей випадок, можливо свідчить проте, що якщо розпочати негайне та агресивне лікування, вірус не встигає закріпитися в організмі новонародженої дитини

“Лікування проводилось звичайними антиретровірусними препаратами від ВІЛу. Тож на відміну від першого випадку лікування СНІДУ, цей має значно більший потенціал”, – каже Пол Волбердінг спів-голова Центру вивчення СНІД-у у Сан-Франциско.

Цей випадок, можливо свідчить проте, що якщо розпочати негайне та агресивне лікування, вірус не встигає закріпитися в організмі новонародженої дитини. Якщо результати підтвердяться після ретельного вивчення, науковий світ зробить велетенський крок у боротьбі з досі невиліковною хворобою.

“Це надзвичайно важливе досягнення, яке можливо доводить, якщо атакувати вірус при народженні, коли він тільки проникає в організм  дитини, ми можемо позбутися його взагалі”, – говорить Річард Марлінк, директор програми вивчення СНІД у Гарвадській школі громадського здоров’я.

Якщо, результати підтвердяться, вони можуть мати колосальний ефект, в першу чергу, у країнах Африки, де щороку з’являється на світ переважна більшість з трьохсот тисяч ВІЛ інфікованих дітей. Новий метод лікування може врятувати не лиже життя людей,  а й мати позитивні економічні наслідки.

“Нам не доведеться лікувати їх усе життя. Їм не потрібно буде приймати ліки усе життя і очевидно відпадає необхідність платити за їх лікування”, – каже Марлінк.

Повідомлення лікарів з Місісіпі, буквально сколихнуло науковий світ в якому з більшим оптимізмом заговорили про подолання смертельної хвороби.

“Ще кілька років тому це було неможливо. У нас не було відчуття оптимізму. Ми і тепер реалістично дивимося на речі, розуміємо, що панацея від СНІДУ ще не поряд, однак вже проводиться критична маса досліджень необхідних для подолання хвороби”, – зауважує Пол Волбердінг спів-голова Центру вивчення СНІД-у у Сан-Франциско.

Щоправда науковці попереджають, що потрібно провести ще багато досліджень, тестів та аналізів перед тим, як ця надія стане реальністю.

Коментарі закриті.