8 березня в Україні: не боротьба за права, а привід зробити приємне | NLight DC++
8 березня в Україні: не боротьба за права, а привід зробити приємне | NLight DC++

8 березня в Україні: не боротьба за права, а привід зробити приємне



КИЇВ (Голос Америки – Російська Служба) – Абсолютна більшість українців (71%) вважають, що в день 8 березня існує хороший привід зробити приємне близьким жінкам. Про це йдеться в соціологічному опитуванні групи «Рейтинг», опублікованому 7 березня на сайті організації.
 
Соціологи стверджують, що один з символічних свят радянського минулого в незалежній Україні лише для 11% символізує боротьбу жінок за свої права. І тільки для 9% 8 березня – це політичне свято, причому звичайним днем ​​його вважають шість відсотків.
 
З тих, хто відзначає 8 березня як міжнародний день боротьби жінок за свої права, говориться в прес-релізі соціологічного опитування, найбільше виборців Комуністичної партії. Ті ж, хто вважає його звичайним днем ​​- в основному прихильники всеукраїнського об’єднання «Свобода».
 
Як сказав Російській службі «Голосу Америки» керівник соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович, в основному 8 березня політичним святом називають жінки з вікової категорії за шістдесят років.


Для одних – це «червоні дні» календаря, а для інших – традиція, привід і можливість зробити приємне близькій людині.




«При цьому шістдесят відсотків опитаних вважають, що навіть цих шістдесятирічних жінок варто вітати», – зазначає Олексій Антипович. Він каже, що рівень підтримки 8 березня серед населення в 71 відсоток – є «всеосяжною цифрою», що віддзеркалює народну любов українців обох статей.
 
При тому, що за скасування святкування 8 березня висловлюється ще більше респондентів: «У попередніх наших дослідженнях абсолютна більшість – близько 80% населення України були – проти того, щоб скасувати це свято», – говорить Олексій Антипович.
 
Олексій Антипович вважає, що 8 березня і 23 лютого – традиційні для радянських громадян свята, однаково добре сприймають громадяни незалежної України. Хоча б у тому, що для одних – це «червоні дні» календаря, а для інших – традиція, привід і можливість зробити приємне близькій людині.
 
«Давайте проведемо аналогію з 23 лютого, сорок відсотків населення України вважають, що це свято чоловіків. Деяка частина населення при цьому вважає цей день суто професійним святом військових. 8 Березня – це жіноче свято – така традиція. Говорити, правильно це чи ні – це інше питання. Але це свято укорінилося в свідомості українців, як перше весняне свято », – підкреслює Олексій Антипович.
 
Соціолог говорить, що молодь все частіше «виводить» 8 березня і 23 лютого за політику, свята «обростають» новими асоціаціями та традиціями, а політична складова «вимивається».
 
У той же час ряд українських молодіжних організацій у день 8 березня візьмуть участь у «Феміністичному марші» в центрі Києва. Як сказали Російській службі «Голосу Америки» у прес-службі оргкомітету заходу, «Марш 8 березня покликаний викрити ксенофобію і насильство, які ховаються за масками” традицій “».


 


 


Коментарі закриті.