Власенко хоче повернути депутатський мандат через Європейський суд | NLight DC++
Власенко хоче повернути депутатський мандат через Європейський суд | NLight DC++

Власенко хоче повернути депутатський мандат через Європейський суд



Сергій Власенко з дня на день очікує арешту. Як заявив опозиціонер, у якого суд відібрав депутатський імунітет, Генпрокуратура готує проти нього три кримінальні справи.

«За моєю інформацією, продовжується швидке фальшування ще трьох кримінальних справ… І в мене є глибоке переконання, що ГПУ найближчим часом готує затримання і арешт», – сказав Власенко у понеділок на прес-конференції в Києві.

Попри ймовірну перспективу арешту, екс-депутат не збирається тікати з України. Він так само не має наміру відмовлятися від своїх обов’язків захисника Юлії Тимошенко.

«Будь-яких формальних підстав відсторонювати мене від справи Тимошенко немає», – наголосив Власенко, відповідаючи на запитання журналістів, чи можуть його тепер не пустити до підзахисної, до якої він раніше мав доступ як народний депутат.

Опозиціонер повідомив також, що оскаржив позбавлення його депутатських повноважень у Європейському суді.

«Сьогодні ми відправили документи до Європейського суду з прав людини, а також доповнили скаргу Юлії Тимошенко в частині вчинення тиску не тільки на неї, а й на її захист, на людей, які забезпечують її спілкування з зовнішнім світом», – сказав Власенко. За його словами, йдеться, окрім нього, про Григорія Немирю та Євгенію Тимошенко.

Власенко сподівається на швидке рішення Стразбурзького суду. Захисник Юлії Тимошенко нагадав про недавні заяви його представників, що «рішення у справі Тимошенко практично готове».

«Точка неповернення», «рубікон, перейдений владою». На думку багатьох аналітиків, справа Власенка відіграла саме таку символічну роль. Відібравши мандат у захисника Тимошенко – через лічені дні після обнадійливого саміту Україна-ЄС – влада продемонструвала своє справжнє ставлення до євроінтеграції. На Банковій не зацікавлені в тому, щоб рухатись до Європи. Ніякого прогресу з подоланням вибіркового судочинства не буде, а отже, не буде й ніякої Угоди про асоціацію з ЄС, – вважає політолог, професор Київського національного університету ім. Шевченка Григорій Перепелиця.

«Це тест, це остання крапля. Такий демарш відносно Європейського Союзу вражає. Адже на саміті Україна – ЄС була вже опрацьована й погоджена дорожня карта заходів, які має здійснити Україна до листопадового саміту «Східного партнерства», де планувалося підписати цю угоду про асоціацію. І раптом – такий демонстративний крок, позбавлення Власенка депутатського мандата. Це не можна оцінити інакше, ніж свідомий зрив євроінтеграційного процесу. Тепер очевидно, що асоціації в листопаді ми не отримаємо. Це матиме й далекосяжні наслідки. Це, очевидно, означатиме закриття всієї євроінтеграційної перспективи для України», – сказав Перепелиця Голосу Америки.

Натомість, як вважає політаналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач, справа Власенка хоч і мінус для євроінтеграції, але ще не рубікон.

«Точкою неповернення» буде все-таки реакція української влади на очікуваний вердикт Європейського суду з прав людини в справі Тимошенко. Оце буде найбільшим і головним критерієм. Бо якщо раптом станеться диво і реакція влади буде схожою на адекватну, то тоді справа Власенка відійде в тінь. І тоді можна буде чекати на якийсь прогрес у переговорах з Європейським Союзом», – сказав Горбач Голосу Америки.

Утім, як додав політолог, сподівань на це небагато. І справа Власенка зробила ці сподівання ще примарнішими, каже Горбач.


Відібравши мандат у захисника Тимошенко – через лічені дні після обнадійливого саміту Україна-ЄС – влада продемонструвала своє справжнє ставлення до євроінтеграції. На Банковій не зацікавлені в тому, щоб рухатись до Європи.




«Картина вимальовується така, що Янукович свідомо не хоче Угоди про асоціацію з ЄС. Дуже сумніваюся, що він хоче і якоїсь євразійської форми інтеграції на кшталт Митного союзу. Скидається на те, що йому до вподоби «рівнонатягнуті відносини» як із Заходом, так і з Росією. Бо вже й тепер наша «багатовекторність» перетворилася на «багатоконфронтаційність». А наше «поліпартнерство» – на «поліворожнечу». Здається, на оцих силових лініях конфронтації президент збирається балансувати й далі, аж до закінчення своїх повноважень», – зазначив політолог.

Показовий випадок вибіркового судочинства, плювок в обличчя Європи. Так називає справу Власенка політолог Олександр Палій. За його прогнозом, українська влада буде випробовувати терпіння європейської спільноти і власного народу доти, доки не наразиться на серйозний спротив.
«Влада поки на щось серйозне не нарветься, не заспокоїться. А коли нарветься, то вже буде пізно. Отримає санкції з боку Заходу, або «санкції» іншого роду – з боку українського суспільства», – наголосив Палій.

Нагадаємо: шостого березня Вищий адмінсуд за позовом спікера парламенту Володимира Рибака позбавив Сергія Власенка депутатського мандата. Підставою послужило нібито сумісництво депутатської діяльності з адвокатською. Натомість Власенко в останні роки адвокатської діяльності не вів, а у справі Юлії Тимошенко виступав у статусі захисника, а не платного адвоката. Представники Євросоюзу висловили занепокоєння достроковим позбавленням опозиціонера депутатських повноважень. Європарламент вирішив обговорити українське питання на пленарному засіданні у середу 13 березня.


Коментарі закриті.