«Руйнування пам’ятників Бандері і Шухевичу – спланована акція» – Юрій Шухевич | NLight DC++
«Руйнування пам’ятників Бандері і Шухевичу – спланована акція» – Юрій Шухевич | NLight DC++

«Руйнування пам’ятників Бандері і Шухевичу – спланована акція» – Юрій Шухевич

Зруйнована таблиця у Білогорщі (фото Остапа Козака)


Львів – Справу про пошкодження пам’ятників Бандері і Шухевичу на Львівщині розслідує СБУ та міліція. Новопризначений голова Львівської ОДА Віктор Шемчук називає «війну пам’ятників» вандалізмом. А син головнокомандувача УПА – Юрій Шухевич – вважає це спланованою акцією.


 


Минулий тиждень в Україні вирізнявся «війною пам’ятників». У Косівському районі, що на Івано-Франківщині, невідомі пошкодили пам’ятник головнокомандувачу УПА Романові Шухевичу і погруддя Степана Бандери. Акти вандалізму вчинені і на Львівщині, де поглумились із пам’ятника і меморіальної дошки Степанові Бандері і Романові Шухевичу. Одна з громадських молодіжних організацій навіть пообіцяла грошову винагороду за інформацію про людей, які вчинили акти вандалізму.
 


Справу щодо пошкоджених пам’ятників на Львівщині розслідують працівники СБУ, прокуратури, міліції, запевняє новопризначений голова Львівської ОДА Віктор Шемчук. Він теж розцінює ці випадки, як прояви вандалізму.
 
Голова Львівської облради Петро Колодій ініціюватиме розгляд питання про акт вандалізму на найближчій сесії облради, на яку запросять керівників силових структур. Він зазначив Радіо Свобода, що не має жодного сумніву, що акції сплановані, бо відбулись в один час і схожі за виконанням, а метою було принизити гідність українців.





(Фото Остапа Козака)


​​Вандалізм небезпечна річ
 Юрій Шухевич, син українського героя, зауважує, що у 90-х пам’ятники підривали спецслужби, але, як тоді, так і сьогодні, це сплановані акції і дуже небезпечна річ, бо може бути зворотна реакція і дуже серйозна.
 
«Це є продовження політики, яку вже проводить Партія регіонів, комуністи, реабілітації Сталіна, того режиму, всього того, що творилося у ті далекі часи І це є логічне, що вони це робитимуть. Вони не розуміють, регіони, що рубають гілку на якій сидять», – зазначає син головнокомандувача УПА.
 
Водночас організація «війни пам’ятників», за словами Юрія Шухевича, зумисно робиться, щоб відволікти увагу від економічних і соціальних негараздів у країні, щоб збурити населення на тлі історичної пам’яті.
 
Із проголошенням незалежності у Західній Україні дуже спокійно і безболісно відбулось знесення всіх пам’ятників радянським вождям. Львівська міськрада тоді ухвалила рішення про демонтаж символів тоталітарного режиму. З цього списку на сьогодні залишився Монумент слави, відкритий у 1970 році на честь бойової слави радянських збройних сил. Цей комплекс безгосподарний, він ніде не перебуває на обліку. Його знесення домагається місцевий осередок Української республіканської партії, але законним шляхом – через суд.
 «В Україні – війна ідеологій»
 
Львівський дослідник Ярослав Сватко вважає, що допоки не буде визначено орієнтири України, доти триватиме в державі інформаційні та ідеологічна війна.


Той замовляв руйнування пам’ятників, хто не хоче української держави




«Альтернативою є одне – або люди визнають, що Україна має право на існування, як держава; або ж не визнають. Між цими двома думками не можна знайти компромісу, а тому може бути тільки війна. Кому муляють очі, той і замовляв руйнування пам’ятників, хто не хоче української держави. Кожен символ Леніну – це символ того, що Україна не має права бути державою», – каже Сватко.
 
Те, що відбувається нині з руйнуванням пам’ятників, багатьом галичанам нагадало повернення у 90-ті роки. Досі у Старому Угринові, що на Івано-Франківщині, люди пригадують, як у грудні 1990 року невідомі підклали вибухівку і підірвали пам’ятник провідникові ОУН Степанові Бандеру. За розповідями очевидців, це було шестеро осіб у масках і зі зброєю. Схожий злочин було вчинено одразу ж після відкриття пам’ятника Євгенові Коновальцю у селі Зашків на Львівщині: у ніч із 9 на 10 липня 1991 року невідомі висадили постамент у повітря. Чинили акт вандалізму у 90-х і щодо пам’ятника головнокомандувача УПА Романа Шухевича у Білогорщі.
 


Коментарі закриті.