Обама вирушає на Близький Схід | NLight DC++
Обама вирушає на Близький Схід | NLight DC++

Обама вирушає на Близький Схід



У середу цього тижня Барак Обама розпочинає свій візит на Близький Схід. Вперше з часу обрання на посаду президента він відвідає палестинські території, що викликає наразі великий інтерес міжнародної громадськості.

Очікується, що Обама скористається цією нагодою, щоб заохотити ізраїльтян та палестинців відновити переговорний процес.

Останній раз Ізраїль сенатор Барак Обама відвідав у 2008 році, ще будучи кандидатом у президенти. Тепер він повертається у якості президента, переобраного на другий термін, але якому за чотири роки в Білому домі таки не вдалося наблизити ізраїльтян та палестинців до тривалого та стійкого миру.

Експерти не очікують, що президент запропонує щось радикально нове під час цього візиту. Але за словами заступника прес-секретаря Білого дому Джоша Ернеста, Обама збирається чітко окреслити позицію своєї адміністрації у цьому питанні:

«Мир між ізраїльтянами та палестинцями залишається пріоритетом для президента. Сполучені Штати готові надати повну підтримку діалогу, якщо сторони на нього погодяться».
 
США виступають за ідею створення держави Палестина, яка буде мирно співіснувати з Ізраїлем. Втім Ізраїль на це не погоджується і продовжує будувати поселення на палестинських територіях. Через це відносини між Обамою та ізраїльським прем’єром Нетаньягу були дещо напруженими.

Під час цього візиту, каже експерт Інституту миру Ніл Кріц, Обама запевнить обидві сторони, що підтримує їх права та їх взаємну безпеку:

«Президент Обама має уникнути ситуації, коли можливість створення двох держав стане недосяжною. Він зробить все можливе, щоб під час його президентства цей регіон не втратив цей шанс». 

Пересічні палестинці очікують візиту американського президента, але не надто сподіваються, що ситуацію вдасться зрушити з глухого кута. Мохамед Абу Ґадан володіє паркувальним майданчиком у Східному Єрусалимі:

«На мою думку, це марне витрачання часу. Палестинцям це не допоможе. Візит піде лише на користь нашим сусідам, євреям».


Мир між ізраїльтянами та палестинцями залишається пріоритетом для президента. Сполучені Штати готові надати повну підтримку діалогу, якщо сторони на нього погодяться




Палестинці сумніваються, чи є реалістичною пропозиція Сполучених Штатів про створення двох держав з їх подальшим мирним співіснуванням.

Махді Абдул Гаді очолює дослідницьку організацію «Пассія» у Східному Єрусалимі:

«Якщо ви, пане президенте, можете чітко відповісти на це запитання і маєте план, ви нам тут потрібні. Ваш авторитет є дуже вагомим, давайте шукати разом, як практично ми можемо досягти цієї мети. В іншому разі, ми повинні шукати інші шляхи виходу з цієї ситуації».

У західній частині міста ізраїльтяни висловлюють схожі почуття зневіри. Домогосподиня Жаклін Дювек вважає, що не можна розраховувати на якісь зміни, оскільки регіон такий складний і є стільки проблем.
 
Так чи інакше, обидві сторони очікують, що візит президента США таки направить процес у мирному напрямку.


Коментарі закриті.