Парламент розблокують задля призначення дати київських виборів | NLight DC++
Парламент розблокують задля призначення дати київських виборів | NLight DC++

Парламент розблокують задля призначення дати київських виборів



Опозиція обіцяє не блокувати парламенту у вівторок, аби були ухвалені необхідні закони. Мова йдеться про призначення дати виборів у Києві, створення Тимчасової слідчої комісії щодо порушення на виборах до Ради та позбавлення мандата Власенка.

Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк зазначив, що вівторок – «присічний термін голосування постанови щодо виборів у Києві.

«27 травня закінчується термін повноважень Київської міської ради, з 28 травня ця рада не повноважна. З огляду на це, завтра [у вівторок] ми повинні проголосувати постанову про оголошення в конституційні терміни виборів мера Києва та Київської міської ради», – заявив у понеділок Арсеній Яценюк. Конституційним терміном, за словами Яценюка, є 2 червня.

Таку ж дату підтримав і парламентський комітет з питань державного будівництва та місцевого самоуправління, зафіксувавши її в постанові комітету. Втім, голова комітету Давид Жванія зауважив у понеділок, що ця дата не є «догмою, як про це повідомляє опозиція», але нардеп сповнений оптимізму, що час проведення виборів буде обраний найближчим часом.

«Є добра воля для проведення виборів в усіх політичних сил, які є у Верховній раді. Треба тільки, щоб запрацював парламент», – сказав Давид Жванія на Погоджувальній раді.

Хто ж буде головним конкурентом регіонала Олександра Попова в боротьбі за пост київського мера, досі невідомо. Опозиція ще не визначилася із єдиним кандидатом. Віталій Кличко, який, за різними соціологічними опитуваннями, має всі шанси обійти Попова, поки що не дав відповідь на питання, чи братиме участь у київських виборах. Втім, Кличко наголосив, що крім дати проведення виборів парламент повинен ухвалити й ряд законів про надання київському меру повноважень голови держадміністрації та про проведення столичних виборів у два тури.


Хто ж буде головним конкурентом регіонала Олександра Попова в боротьбі за пост київського мера, досі невідомо. Опозиція ще не визначилася із єдиним кандидатом. Віталій Кличко, який, за різними соціологічними опитуваннями, має всі шанси обійти Попова, поки що не дав відповідь на питання, чи братиме участь у київських виборах.



Якщо ж закони, запропоновані Кличком, не ухвалять, то поразка влади на столичних виборах не розцінюватиметься як програш. Адже справжні повноваження лишатимуться в голови Київської держадміністрації. Таку думку висловив політолог, голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Для влади поразка на київських виборах не стане Сталінградом, тому що реальні владні повноваження залишаться у голови Київської міськадміністрації», – сказав Володимир Фесенко. Натомість, якщо програє опозиція, то це стане «політичною сенсацією та провалом».

На думку ж депутата фракції «Батьківщина» Олександра Бригинця, кого б не обрали проти Олександра Попова – кияни будуть голосувати за опозиційного кандидата. Про це нардеп заявив в ефірі каналу TVi.

«Переконаний, кияни точно проголосують за того кандидата, який буде узгоджений трьома опозиційними силами. Тому що вони чітко знають, що такий кандидат точно буде кращим за того, якого пропонує влада», – сказав Олександр Бригинець.

За останнім опитуванням соціологічної служби Центру Разумкова, якби найближчої неділі відбулися вибори київського мера, то Віталій Кличко набрав би 49% голосів, а Олександр Попов – 25,9%.


Коментарі закриті.