Коли кияни почнуть протестувати? | NLight DC++
Коли кияни почнуть протестувати? | NLight DC++

Коли кияни почнуть протестувати?



В українській столиці та регіоні оголошена надзвичайна ситуація. Як вихід – голова КМДА Олександр Попов оголосив понеділок вихідним днем, а остаточно розгребти сніг та розібратися з наслідками стихії планують до кінця тижня.

«Надзвичайна ситуація ще триває. І думаю, що ще як мінімум тиждень буде», – сказав Попов.

Затори на дорогах, відміна рейсів літаків та потягів, нестача продуктів у магазинах – свідками цього стали кияни за два дні негоди. Хоча вже в понеділок МНС відзвітували, що проблем майже не залишилося. Те, як в КМДА справлялися з наслідками негоди, разом з питанням про стан доріг і тим, куди зникають гроші з місцевого бюджету, стануть для когось козирем на столичних виборах, переконують експерти.

«Вчора та позавчора відбувалися акції на житомирські трасі, коли люди перекривали дороги, коли організовували допомогу по витяганню машин, коли змушувати працювати МНСівців, які постійно ставали на перекур. Оце були спонтанні акції, а те, що відбувається перед КМДА – це заплановані акції, на руку якимсь політичним партіям», – сказав Голосу Америки директор Центру дослідження проблем громадянського суспільства Віталій Кулик:

«Я поки не бачу широкої протесаної активності, але не виключаю, що у випадку порушення прав, неврахування соціальних інтересів киян, такі протести можуть відбутися».

Соціальний психолог, завідувач лабораторії психології мас та спільнот Інституту соціальної та політичної психології, Вадим Васютинський у коментарі Голосу Америки сказав, що готовність киян виходити на протести та підтримувати певного кандидата залежить від того, на скільки страждають їх інтереси. У Сполучених Штатах, наприклад, напередодні президентських виборів східне узбережжя країни пережило буревій Сенді, і те, як президент Обама приймав участь у ліквідації наслідків стихії, покращило його імідж, особливо у тих штатах, які постраждали найбільше.
«Те що у нас відбулося, просто посилило роздратування проти влади. Наявність катаклізму не змінила думку киян, потрібна їх ціла серія, і дуже ефективна реакція на них влади, щоб трохи покращити імідж в очах киян», – сказав Голосу Америки Васютинський. «Реакція, яку ми бачили, вписується у те, як сприймається столична влада. Виступи та зміна преференцій можуть статися, якщо станеться раптовий та сильний стрес».

Вигідне затягування та поява третього кандидата

На початку минулого тижня Рада переклала рішення про час проведення київських виборів на Конституційний суд. Саме за ним тепер останнє слово, чи будуть вибори другого червня, і чи можна уже починати агітаційну компанію. Політологи в один голос говорять, що влада не має кандидата, у якого є шанс перемогти, а опозиції складно визначитися з єдиним представником, тому поки – обом сторонам вигідно потягти з цим питанням. Але, чим довше тягтимуть, тим більше вірогідності, що незадоволення наростатиме. Натомість, за сьогоднішніх обставин, щоб стати депутатом Київської ради – досить бути узгодженим кандидатом від опозиції, за словами Кулика, це автоматично дає щонайменше 15% голосів, яких буде досить для обрання у столичну Раду.

«Затягувати з виборами загалом вигідно як опозиції, так і владі, але чим довше тягнутимуть, тим більше будуть зростати низові ініціативи киян. Той, хто зможе поєднати їх мережею, матиме хорошу підтримку у Києві. Якщо вибори будуть у 2015 році, частина голосів від традиційних опозиційних сил може перейти до нових політичних лідерів», – сказав Кулик.

Заради відтягнення виборів до зручнішого часу, політики навіть готові іти на перекір своїм попереднім заявам. Так, прем’єр Микола Азаров, в інтерв’ю російському телеканалу Мир, сказав, що вибори усіх рівнів мають проходити одночасно. За його словами, через те, що вибори президента, парламентські та до місцевих органів влади розходяться у часі, країна не має періоду, коли живе поза будь-якими виборами.


Затягувати з виборами загалом вигідно як опозиції, так і владі, але чим довше тягнутимуть, тим більше будуть зростати низові ініціативи киян. Той, хто зможе поєднати їх мережею, матиме хорошу підтримку у Києві. Якщо вибори будуть у 2015 році, частина голосів від традиційних опозиційних сил може перейти до нових політичних лідерів.




«У нас немає періодів, коли політики думали б про країну, а не про те, як обратися куди-небудь – або в парламент, або на посаду мера, або на посаду президента», – сказав Азаров. «… ми практично позбавлені тривалого періоду, коли в суспільстві не будуть переважати виборчі, популістські підходи».

Раніше депутати довго боролися за те, щоб вибори до парламенту та до місцевих рад були розведені в часі. Голова комітету виборців України Олександр Черненко у розмові з Голосом Америки сказав, що найкраще вибори проводити, коли на законному рівні закінчуються повноваження обранця, адже так записано в Конституції.

«Коли б не були призначені вибори, ми будемо бачити багато підкупу, замовних матеріалів у ЗМІ, проклейку реклами», – сказав Черненко. «Безперечно, кандидати від опозиції будуть будувати кампанію на критиці комунальних робіт і згадають і цей сніг, і дороги», – сказав Черненко.

Особливість столичних виборів і в тому, що київський виборець – більше заполітизований, тому кандидатів безпосередньо будуть асоціювати з національними партіями до яких вони належать, вважають політологи. Як результат – це стане певним показником напередодні президентських виборів.


Коментарі закриті.