Киян запросять на вибори мера тільки в 2015? | NLight DC++
Киян запросять на вибори мера тільки в 2015? | NLight DC++

Киян запросять на вибори мера тільки в 2015?



Влада прийняла рішення: виборів у Києві не буде до 2015 року. Конституційний суд уже отримав відповідну вказівку з Банкової. Принаймні такою інформацією володіє опозиція.

«Конституційний суд України отримав вказівку перенести вибори в Києві на 2015 рік», – заявив лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк на прес-конференції у вівторок.

Влада хоче відтягти київські вибори, бо боїться поразки, вважає Яценюк. Як він висловився, «розуміють, що програють ці вибори з тріском і що їх завалить народне невдоволення так, як місто Київ завалило снігом».

Поки Конституційний суд обґрунтовуватиме відтермінування виборів, провладна більшість у Раді тягтиме з постановою про їх призначення, – розкрив деталі владного сценарію Яценюк. Він також розповів, як протидіятиме цьому сценарію опозиція. На погоджувальній раді наступного понеділка зажадають, щоб постанова таки була включена в порядок денний і проголосована. А на друге квітня закличуть під Раду людей – вимагати, аби вибори мера і міськради були призначені, а «ставленик президента Януковича Олександр Попов» пішов у відставку.

Пікет з вимогою відставки голови КМДА Попова київська «Батьківщина» анонсувала також на 27 березня. Під стінами міськдержадміністрації опозиціонери висловлять своє невдоволення бездіяльністю міського керівництва під час снігового шторму, що від минулої п’ятниці паралізував столицю.

Квола відповідь комунальників на удар стихії стала останньою краплею для вияву недовіри київській владі, яку кияни не обирали. Як заявив Яценюк, відповідальність за сніговий колапс столиці несе персонально президент, оскільки саме він призначав градоначальника. «Якщо Янукович не зніме Попова з цієї посади і не оголосить виборів, як цього вимагає закон і Конституція – це означає, що він персонально несе відповідальність за той безлад, який відбувався в Києві», – наголосив опозиціонер.

Утім, запальні заяви, які лунають з вуст опозиції, не всіх переконують у тому, що право киян на вибори вдасться відстояти. Експерти називають ці заяви демагогією. На думку аналітиків, опозиціонери й самі не проти потягти з київськими виборами, бо ще не визначилися з кандидатом.

Опозиція не відкрила жодної таємниці, коли заявила про плани влади, з допомогою Конституційного суду, перенести вибори на 2015 рік, – сказав Голосу Америки заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.


Якщо Янукович не зніме Попова з цієї посади і не оголосить виборів, як цього вимагає закон і Конституція – це означає, що він персонально несе відповідальність за той безлад, який відбувався в Києві.




«Не треба бути аж таким поінформованим, щоб зрозуміти, що цей сценарій існував від самого початку. Опозиція займається тим, що констатує факти, замість того щоб розпочинати боротьбу за права київської громади», – зауважив Голобуцький.

За його словами, аномальний снігопад лише підкреслив аномальність ситуаціїї з київською владою, яка непідзвітна киянам. Опозиція має скористатися з ситуації для негайного призначення виборів.

«Снігопад вніс корективи. Стало зрозуміло, що не може так далі тривати, коли найбільша, найчисельніша громада в Україні – київська – не має свого представництва, а її права вже більше року ігноруються. Тому зараз усе залежить від опозиції – чи зможе вона каналізувати ці настрої населення в протест», – сказав політтехнолог.

Як він додав, якщо опозиція програє боротьбу за київські вибори, то їй не варто мріяти про перемогу на президентських.

«Якщо вибори таки будуть перенесені на 15-й рік, а «київська» тема до того часу забута і закинута, то я думаю, нікому з опозиціонерів не треба навіть іти на президентські вибори. Зараз ми маємо Київраду, яка через 2 місяці стане нелегітимною, і крісло мера, яке стоїть порожнім уже півтора року. Якщо все це так і залишиться – значить, опозиція не відповідає тим сподіванням, які на неї покладають виборці», – зауважив Голобуцький.


Коментарі закриті.