Альтернатива адронному колайдеру коштуватиме 8 мільярдів | NLight DC++
Альтернатива адронному колайдеру коштуватиме 8 мільярдів | NLight DC++

Альтернатива адронному колайдеру коштуватиме 8 мільярдів



Науковці, які працюють з Великим андронним коллайдером у Швейцарії впевнені, що нарешті знайшли бозон Гіґґса, відомий як «Божа частка». Дослідники припускають, що саме ця елементарна субатомарна частинка відповідає за масу матерії, а її дослідження можуть дати відповіді на головні загадки створення Всесвіту. Починалися ці дослідження в лабораторії Міністерства енергетика США «Фермілаб». Науковці ціє установи вивчають дані, які надходять зі Швейцарії, і працюють над проектом нового колайдера, який на їх погляд буде значно ефективнішим за існуючий.

Секрет бозона Гіґґса може знаходитись на одному із серверів обчислювального центру «Фермілаб», який розташований за тисячі кілометрів від Великого адронного коллайдера у Швейцарії.

Дані, які знаходяться тут, виходять далеко за межі інформації про бозон.

Науковець Роберт Розер відповідає за сортування даних, які надходять з Великого андронного коллайдера:

«Це просто Клондайк інформації. Її можна досліджувати роками. Тут зберігається матеріал для досліджень на десятки років».

Дослідник додає, що «Фермілаб» прагне досягнути результатів значно швидше:

«Все залежить від рівня енергії, чим він вищий, тим глибше ми можемо заглянути у частинки і побачити, чи є у них субструктура».

Для того, щоб отримати бажаний рівень енергії науковці працюють над створенням коллайдера нової конструкції, який залишить Великий адронний коллайдер далеко позаду, каже Енді Гокер з технічного підрозділу «Фермілаб»:

«Ми хочемо побудувати один з найпотужніших прискорювачів протонів у світі, який забезпечить максимальну інтенсивність протонів».

За задумом, частки будуть прискорювати не по колу, а по прямій. Лінійний коллайдер, який розміститься у споруді довжиною у 31 кілометр спрямовуватиме промені часток, ніби кулі випущені назустріч одна одній зі швидкістю світла, зазначає Енді:

«Перевага лінійного прискорювача в тому, що відпадає необхідність утримувати частки на постійній орбіті. Значно простіше спрямовувати частки по прямій».


Це просто Клондайк інформації. Її можна досліджувати роками. Тут зберігається матеріал для досліджень на десятки років.



        
Хоча технологія нового коллайдера ймовірно буде створена у «Фермілаб», сам пристрій, каже інженер-фізик Елвін Гармс, може бути побудовано будь-де:

«Зараз схоже, що японці найбільш зацікавлені у реалізації проекту Міжнародного лінійного коллайдера. Найголовніше у цьому проекті, саме його міжнародний характер».

Проект Міжнародного лінійного коллайдера передбачає спільну роботу майже 2000 осіб з 300-х університетів та лабораторій у 24-х країнах світу. Орієнтовна вартість проекту від 7 до 8 мільярдів доларів.

Цікаво, що у процесі досліджень частки та таємниці створення Всесвіту, європейські вчені придумали світову мережу Інтернет. Також під час цих досліджень міжнародні науковці винайшли безліч нових технологій, поміж яких магнітно-резонансна томографія та лікування раку із застосування промінів часток.


Коментарі закриті.