Сочі – найбільший будмайданчик Європи | NLight DC++
Сочі – найбільший будмайданчик Європи | NLight DC++

Сочі – найбільший будмайданчик Європи



У 2007 році, коли російське місто Сочі виграло право проводити Зимову Олімпіаду, це викликало здивування. Адже це вперше, коли змагання у зимових видах спорту проходитиме у субтропіках. До того ж у місті, де немає жодної інфраструктури – ані ковзанок, ані лижних трамплінів, ані лижних трас. Про те, як проходить підготовка до Зимової Олімпіади в Сочі, дізнавався кореспондент «Голосу Америки» в Росії Джеймс Брукс.

Це – найбільший будівельний майданчик в Європі. Тут цілодобово працюють сотні тисяч будівельників та п’ятсот компаній. Вони будують готелі, ковзанки та лижні трампліни для Зимової Олімпіади на березі Чорного моря. Президент Росії Володимир Путін пообіцяв, що все буде закінчено та готове для експлуатації ще до лютого 2014 року, коли розпочнуться змагання.

Будівництвом ковзанки Великий Льодовий палац керує Олег Краченко, який говорить:

«Ми хочемо показати, що навіть тут, на півдні Росії, ви можете мати Зимову Олімпіаду».

Але за все доводиться платити. З цінником у 51 мільярд доларів ця Олімпіада стане найдорожчою в історії. Закладений під будівництво шість років тому кошторис вже перевищений у п’ять разів. Її вартість перевищує витрати на Олімпіаду в канадському місті Ванкувер у шість разів.

Захисник природи з «Ековарти» Володимир Кімаєв каже, що Кремль дарма витрачає гроші на проект, який через два тижні вже буде непотрібний:

«Чи це нормально витрачати державні гроші на будівництво приміщень, які не будуть потрібні у майбутньому? За останньою інформацією, лижний трамплін буде знятий».

Кімаєв та інші говорять, що більшість з витрачених грошей осіли в приватних кишенях. Він вказує на дорогу довжиною в 48 кілометрів та залізницю між ковзанками, як також спорудження для лижних змагань.

Володимир Кімаєв з «Ековарти» продовжує:


Кімаєв та інші говорять, що більшість з витрачених грошей осіли в приватних кишенях. Він вказує на дорогу довжиною в 48 кілометрів та залізницю між ковзанками, як також спорудження для лижних змагань.


«Проект польоту на Марс склав два з половиною мільярди доларів. Дорога до Красної Поляни коштує від семи з половиною до десяти мільярдів доларів. Це золота дорога».

Сергій Симонов – один з робітників на будівництві. Він розповідає про випадки, коли будівельників, особливо мігрантів з країн Центральної Азії, залишають без зарплати.

Говорить будівельник з Узбекистану Гусейн Карімович:

«Десять людей працюють протягом дня і десять людей – вночі. Ось так вони організують роботу, щоб швидше закінчити цей трамплін».

Він говорить, що, коли роботи були закінчені, роботодавець просто зник, а з ним і шість з половиною тисяч доларів невиплаченої зарплати. Утім, навряд чи про всі ці проблеми думатимуть тоді, коли у лютому наступного року з величезною помпою будуть відкриті Зимові Олімпійські Ігри в російському місті Сочі.


Коментарі закриті.