Одностатевий шлюб не дає іноземцям право на громадянство США | NLight DC++
Одностатевий шлюб не дає іноземцям право на громадянство США | NLight DC++

Одностатевий шлюб не дає іноземцям право на громадянство США



В останній тиждень березня, увага американців була прикута до Верховного суду, в якому почались слухання у справі, що може вирішити долю одностатевих шлюбів. Протягом двох днів прихильники та опоненти одруження гомосексуалістів активно відстоювали свою позицію під стінами суду.

Поміж інших, до Верховного суду прийшли Анна Олссон та Мішель Бейлі. Вони прагнуть створити родину, але на перешкоді американські закони. Анна громадянка Швеції. Вона говорить:

«Моя майбутня дружина не може отримати документ на право постійного проживання у США для мене. Чоловік міг ми це зробити, і це несправедливо».

Пара розглядає можливість переїзду до Швеції, де нетрадиційні пари мають рівні права. Існуючі американські закони, каже Мішель, змушують її обирати між батьківщиною та коханою людиною.

Мішель Бейлі підкреслює:

«Я тут народилась, я плачу податки і заслуговую на рівні права».

Можливість зробити папери іноземним громадянам, один з кількасот привілеїв, якими не можуть користуватися одружені одностатеві пари. Закон захисту шлюбу, підписаний Клінтоном у 1996 році, забороняє федеральному уряду визнавати гомосексуальні шлюби і позбавляє їх таких прав, як спільне медичне страхування, податкові пільги, успадкування пенсії тощо.

Конституційність цього закону оспорює у Верховному суді Еді Віндсор, яка була змушена платити податок на нерухомість, успадковану від її дружини, податок який традиційні пари не платять.

Позивачка Еді Віндзор каже:

«У час скорботи я зрозуміла, що федеральний уряд вважає нас чужинцями, і я заплатила величезний податок. Мені довелося продати багато речей, що було важко».

Адміністрація президента Обами погоджується, що закон захисту шлюбу не відповідає Конституції. Однак, консервативно налаштована частина країни вважає, що зберегти суспільство в існуючому вигляді важливіше.

Такої думки Пітер Спріґґ з Ради дослідів родини:

«Суспільству потрібні діти. Дітям потрібна мама і тато. Саме тому, шлюб повинен бути союзом чоловіка та жінки».

Інше питання, винесене на розгляд Верховного суду, це заборона одностатевих шлюбів у Каліфорнії. Цей штат одним з перших дозволив нетрадиційним парам одружуватися, однак під час референдуму 2008 року виборці штату проголосували заборонити такі шлюби.

Пол Катамі, один з позивачів у цій справі, наполягає на належних йому правах:


Інше питання, винесене на розгляд Верховного суду, це заборона одностатевих шлюбів у Каліфорнії. Цей штат одним з перших дозволив нетрадиційним парам одружуватися, однак під час референдуму 2008 року виборці штату проголосували заборонити такі шлюби.


«Це питання мого права одружитися на людині яку я кохаю, права доступу до найважливішого у людських стосунках – шлюбу».

Опоненти одностатевих шлюбів, не менш наполегливо відстоювали свою позицію під стінами Верховного суду. Одна  із них є Енн Корс, яка каже:

«Хай вони роблять, що хочуть, нехай живуть, як хочуть жити. Але вони не повинні перевертати суспільство з ніг на голову. Це неприйнятно».

За статистикою, у Сполучених Штатах дев’ять мільйонів людей нетрадиційної орієнтації. На сьогодні одностатеві шлюби дозволені у дев’яти штатах та столиці країни. Конституцією тридцяти штатів нетрадиційним парам забороняється одружуватися. На погляд експертів, Верховний суд не схоче втручатися у справу дозволяти гомосексуалістам одружуватися чи ні на загальнонаціональному рівні. А ось конституційність закону про захист шлюбу, судді схоже готові розглядати.
Щоправда, рішення у цих справах очікується лише на прикінці червня.


Коментарі закриті.