Скандал в уряді Польщі через Україну (європейська преса) | NLight DC++
Скандал в уряді Польщі через Україну (європейська преса) | NLight DC++

Скандал в уряді Польщі через Україну (європейська преса)



Прага – Європейська преса далі коментує намагання України «вирватися з газових лещат Росії». Газети звернули також увагу на те, що польські урядові очільники були заскочені заявою Володимира Путіна про те, що нібито Москва узгодила з польською стороною плани будівництва через її територію (в обхід України) другої лінії газогону «Ямал – Європа-2». У Варшаві пишуть сьогодні про існуючий меморандум польської урядової компанії EuRoPol Gaz із російським «Газпромом» щодо технічних умов нової лінії газогону з Росії (Ямал) через Польщу до інших країн ЄС, про який польські урядові очільники нібито нічого не знали. Президент Польщі Броніслав Коморовський змушений був минулої неділі у телефонній розмові з президентом України Віктором Януковичем заспокоювати свого колегу в Києві та гарантувати, що Варшава не вестиме газові оборудки з Росією на шкоду Україні.
 
Французька Le Monde інформує, що «Україна закуповує частину газу в Німеччині» та веде вперту боротьбу, щоб «вирватися з російських газових лещат», сподіваючись також на перспективу видобування на українських теренах сланцевого газу. Оглядачі паризької газети також не сумнівалися напередодні, що Володимир Путін під час зустрічі в понеділок з Анґелою Меркель у німецькому Ганновері також «вестиме мову про газ і Україну». Керівникові Кремля не подобається, що німецька енергетична компанія RWE допомагає Україні і «мова йде про кінець монополії «Газпрому», з яким безупинно конфліктує український уряд», стверджу газета з Парижа.
 
Віце-прем’єр польського уряду Януш Пєхоцинський переконує на сторінках Gazeta Wyborcza, що він нічого не знав про меморандум польської державної компанії EuRoPol Gaz із російським «Газпромом», який був підписаний перед цим в російському Санкт-Петербурзі з приводу порозуміння між сторонами щодо перспектив будівництва нового газопроводу «Ямал-Європа-2» через Білорусь, до Польщі й далі – продовження цього газового маршруту до Словаччини. І все це в обхід України. Керівник компанії EuRoPol Gaz Мірослав Добрут стверджує, що інформував про це віце-прем’єра напередодні підписання такого документа з російською стороною. Глава уряду Дональд Туск також заявив журналістам, що нічого не знав про такий меморандум компанії EuRoPol Gaz із росіянами. Пєхоцинський, після розмови з главою уряду з цього приводу, також скаржився журналістам, що хотів би «позбутися такого бруду у власному уряді». Газета з Варшави також повідомила, що минулої неділі президент Польщі Броніслав Коморовський змушений був порушити це питання у телефонній розмові з президентом України Віктором Януковичем і, як повідомив президентський міністр Яромір Соколовський, «президент Коморовський запевнив президента України, що польська сторона не буде вдаватися до жодних кроків у газовій співпраці з Росією, які становили б загрозу для інтересів України». Хаос упольському уряді з цього приводу гостро розкритикував депутат Європарламенту від Польщі Марек Сівец. Цей політик висловив журналістам своє обурення з приводу підписання компанією EuRoPol Gaz, без відома уряду, такого меморандуму з росіянами і назвав це прикладом «зіпсованої політики». Польський експерт Александр Смоляр вважає, що «головною жертвою в цій справі є Україна» й додає, що саме рішення про будівництво газопроводу з боку Росії є «погрозою пальцем в бік України, що та втрачає важливе джерело доходів та своє геополітичне значення».
 
Інша польська газета – Rzеczpospolita – публікує розмову з українським енергетичним експертом Михайлом Гончаром, який упевнений, що ця газова «пропозиція Варшаві з боку Володимира Путіна є безперспективною», бо «проголошуючи тут інтерес до Польщі, Кремль хоче схилити Київ до поступок». Цей аналітик також переконаний, що в Європі падає попит на російський газ і «Газпром» мусить думати про реконструкцію власного бізнесу, який втрачає на своїй вартості.
 
Вже згадана Gazeta Wyborcza інформує про зустріч польського євродепутата Яна Томбінського зі звільненим указом президента Януковича з ув’язнення українським опозиційним політиком Юрієм Луценком. Серед іншого, як зауважує газета, Луценко не лише подякував європарламентареві, а в його особі ЄС, за своє звільнення, але й висловив сподівання, що подальшим звільненням Юлії Тимошенко «ситуація в Україні відродиться в нормальному політичному руслі». Юрій Луценко також наголосив під час цієї зустрічі, як цитує газета з Варшави, що «позиція Європи щодо України є єдиною перешкодою на шляху зникнення держави у чорній дірі Митного союзу під егідою Росії».


Коментарі закриті.