У Вашингтоні припускають, що Луценко став частиною торгу Януковича з Європою | NLight DC++
У Вашингтоні припускають, що Луценко став частиною торгу Януковича з Європою | NLight DC++

У Вашингтоні припускають, що Луценко став частиною торгу Януковича з Європою



Звільнення Луценка – це спроба Януковича визначити мінімум поступок, які б заспокоїли зовнішніх критиків, дозволити владі говорити про вирішення проблеми вибіркового правосуддя та уможливили підписання угоди про Асоціацію між Україною та ЄС.

Таку думку висловили учасники дискусії присвяченій політичним процесам Україні, яка відбулась у Національному фонді Підтримки демократії у Вашингтоні.
 
«Схоже, що іде торг. Луценка звільнили і сподіваються, що цього буде достатньо для країн, які встановили для України нижчу планку вимог», -
заявила віце-президент Національного фонду підтримки Демократії Надія Дюк.


У разі якщо Європа піде на підписання угоди про Асоціацію з Януковичем, це стане величезним політичним подарунком для нього




Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер зазначив, що Європа не відступить від вимоги звільнити Юлію Тимошенко. За його словами, про щирість намірів Януковича, можна буде судити за рішеннями, які буде, чи не буде ухвалено в Україні у наступні кілька тижнів.

«Спілкуючись з представниками ЄС та європейських урядів я вже чую, що звільнення Луценко це добре, але не достатньо добре. У Європі чекають рішення по Тимошенко», – заявив експерт Інституту Брукінгса, Стівен Пайфер.

Сам спосіб у який було звільнено Луценка вказує, на те, що вибіркове правосуддя в Україні нікуди не поділось, натомість поруч з ним діє «телефонне право» – відзначив професор університету Бейлор Сергій Куделя.

«Це політичне рішення – спочатку забезпечити відхилення апеляцій Луценка, а потім – «царським указом» звільнити його та ще кількох щасливців. Це ж бо означає, що рішення по Луценку були справедливими», – відзначив Сергій Куделя.

На думку Сергія Куделі, підписання угоди про Асоціацію між Україною та ЄС за таких умов, нечувано посилить позиції Януковича в Україні.

«У разі якщо Європа піде на підписання угоди про Асоціацію з Януковичем, це стане величезним політичним подарунком для нього; Тоді у 2014-му році його президентська кампанія спиратиметься на гасло – «Я привів Україну до Європейського союзу! Я найбільший прихильник євроінтеграції – оберіть мене ще на 5-ть років!», – вважає професор університету Бейлор, Сергій Куделя.

Як відомо, за результатами саміту Україна-ЄС у Брюсселі, було погоджено, що Україна має до травня  продемонструвати прогрес у вирішенні проблеми вибіркового правосуддя та впровадженні інших демократичних  реформ.


Коментарі закриті.