Прихід весни у Вашингтоні відзначили виставкою метеликів | NLight DC++
Прихід весни у Вашингтоні відзначили виставкою метеликів | NLight DC++

Прихід весни у Вашингтоні відзначили виставкою метеликів



Ось вже п’ять років, кожної весни, у Національному природознавчому музеї у Вашингтоні, відкривається унікальна, жива виставка. Її автори називають свій павільйон найбільш інтерактивною експозицією в американській столиці. Тут можна не просто подивитися, а буквально доторкнутися до метеликів.

Говорить 17-річна Камрі Болл:

«Приємно, коли він сидить у тебе на руці. Він, як мій давній знайомий».

Ці тендітні, різнобарвні, граціозні творіння із споконвіків заворожують людей. Відвідувачі Національного природознавчого музею у Вашингтоні мають унікальну можливість опинитися в оточенні кількохсот метеликів з усіх куточків світу.

Як розповідає куратор павільйону Ден Бебіт, відвідувачі можуть впритул наблизитися до метеликів і одночасно дізнаються про важливу роль цих творінь для екосистеми планети:

«Ми прагнемо поєднати людей з природою. Ми усвідомили, що використовувати живих тварин чи, в даному випадку, комах, чудовий спосіб це зробити».

Цей метод поєднання людей і природи схоже працює. Це особливо відчутно у словах 9-річної Еви Каналес:

«Я вже приходила сюди. Я закохана у цей павільйон, люблю, коли метелики сідають на мене. Такого не побачиш у себе в дворі».

Метеликами захоплений також Ґуннар Брюс:

«Чудово коли тебе обсідають метелики. У мене виникає відчуття, що я їм подобаюсь».

Метелики виконують кілька важливих для екосистеми функцій. Пояснює куратор павільйону Ден Бебіт:

«Їх головна функція – запилення. Вони перелітають з квітки на квітку і переносять пилок з однієї рослини на іншу, відбувається процес запліднення і розмноження квітів».

У цьому павільйоні постійно знаходиться від трьохсот до чотирьохсот метеликів, приблизно п’ятдесяти видів.Крихітна частина з відомих двадцяти тисяч видів метеликів. Ці творіння представляють різні регіони світу.

Ден Бебіт розповідає про метеликів:

«У нас є метелики з Азії, Африки, Південної і Центральної Америки і, зрозуміло, зі Сполучених Штатів. Один з найпопулярніших видів, це голубий Морфо, що походить з Амазонки у Південній Америці. Ці метелики приваблюють яскравоголубими, райдужними крилами».

Цих метеликів розводять у різних куточках світу і майже щотижня доставляють до музею. Коли гусениця перетворюється на лялечку, фермери пакують і відсилають майбутніх метеликів до Вашингтона. Тут, працівники музею розпаковують і підвішують кокони та чекають, коли на світ з’являться метелики, яких негайно випускають у павільйон. На виставці не представлено комах, яким загрожує вимирання. Однак, тут є представники видів, кількість яких у природі зменшується.


Утримання павільйона зі спеціальною екосистемою, обходиться музею близько мільйона доларів на рік. Частина видатків покривається за рахунок продажу квитків. Зануритися у світ метеликів коштує шість доларів.


«Це проблема до якої ми повинні привертати увагу – каже Бебіт. Вирубка лісів, використання пестицидів та загалом проблема використання землі».

Павільйон з живими метеликами, частина великої виставки у Природознавчому музеї з красномовною назвою «Метелики та рослини – партнери по еволюції».

Виставка прослідковує, як рослини та комахи співіснували та разом змінювались протягом 180 мільйонів років, з часів Юрського періоду до наших днів.

Утримання павільйона зі спеціальною екосистемою, обходиться музею близько мільйона доларів на рік. Частина видатків покривається за рахунок продажу квитків. Зануритися у світ метеликів коштує шість доларів.

Національний природознавчий музей у Вашингтоні, як частина системи Смитсонівського інституту, належить до найбільш відвідуваних природознавчих музеїв у світі.


Коментарі закриті.