Луценко міг би стати посередником між опозицією та владою – експерт | NLight DC++
Луценко міг би стати посередником між опозицією та владою – експерт | NLight DC++

Луценко міг би стати посередником між опозицією та владою – експерт



У Національному фонді Підтримки демократії у Вашингтоні вважають, що відсторонення Януковича від влади у результаті масових протесів малоймовірне, а отримати владу демократичні сили можуть у результаті домовленості. Проте для цього опозиція має стати поміркованішою, відмовитись від найрадикальніших гасел та дати Партії Регіонів чіткий сигнал – у разі зміни влади, вона залишиться у політичному житті країни.

Ідеальною фігурою у цьому процесі може стати Юрій Луценко. Так вважає, політолог, професор університету Бейлор, Сергій Куделя.

“Я думаю, що Луценко може зробити опозицію поміркованішою, він однозначно не допустить її радикалізації, адже відомий як палкий прихильник ненасильницького протесту. Він мабуть є одним з небагатьох лідерів опозиції, який має певний моральний авторитет – його він заробляв протягом 2 років у в’язниці. Луценко також може вступати у переговори з Януковичем без ризику заплямувати репутацію, викликати підозри щодо себе, адже його вірність принципам доведена і саме через Януковича його довелося пережити чимало горя”, – вважає Сергій Куделя.

Між тим президент «Дому Свободи», Девід Креймер переконаний – діалог однаково потрібен і владі і опозиції. Виключивиши меншість з парламентського процесу, більшість примушує її радикалізуватись.
 
“Опозиція почувається, що її виключено з політичного процесу, її ігнорують, доводять до відчаю. Це правда, що опозиція у меншості. Як і у багатьох інших парламентах в українському заправляє більшість. Але специфіка України у тому, що тут опозиційним партіям взагалі не лишили механізмів участі у прийнятті державних рішень”, – заявив Креймер в інтерв’ю “Голосу Америки”.


Коментарі закриті.