Примирення з Голокостом: історія й відповідальність | NLight DC++
Примирення з Голокостом: історія й відповідальність | NLight DC++

Примирення з Голокостом: історія й відповідальність



Київ – Посол США в Україні Джон Теффт представив свою нову ініціативу – посольський форум. За його словами, це майданчик для обговорення нагальних проблем і тенденцій, які турбують сучасний світ. Один з перших гостей Форуму – визначний дослідник історії Голокосту й антисемітизму, керівник Відділу міжнародних справ Американського єврейського конгресу рабин Ендрю Бейкер. У Києві він виступив з доповіддю «Примирення з Голокостом: гроші, політика, пам’ять, відповідальність».
 
Шість мільйонів євреїв, знищених під час Голокосту у роки Другої світової війни – це офіційна статистика, озвучена на Нюрнберзькому процесі над нацистами. Але історія цієї трагедії – це також ті мільйони євреїв, які вижили у концтаборах, і мали повертатись додому. А рідних домівок більше не було… Тож новостворена держава Ізраїль розпочала переговори щодо допомоги тим, хто вижив у роки Голокосту, і тим, чиї родичі загинули, розповів рабин Ендрю Бейкер.
 
«Євреї, які вижили, опинились у скрутному становищі: в Європі країни-переможці, як і ті країни, котрі програли війну, відбудовували національні економіки. Радянський союз і США вели ідеологічну війну за вплив над Європою. Новостворена держава Ізраїль, за підтримки ООН, провела тривалі переговори з Німеччиною, Австрією, іншими країнами щодо виплати компенсацій постраждалим у роки Голокосту та родинам жертв Голокосту», – каже рабин Бейкер.
 Від осмислення до визнання
 
За його словами, переговори, розпочаті у 1950-ті роки, тривали понад 30 років. Так, євреї центрально-східної Європи змогли отримувати компенсації тільки після руйнування радянської системи і Варшавського блоку, а тисячі єврейських родин досі отримують так звані відшкодування за Голокост.
 
За словами Бейкера, він належить до покоління тих, хто знає з досвіду власної родини, що означає Голокост, і досліджує його наслідки для єврейства, для людства у цілому. Не менш важливо для Ендрю Бейкера донести правду про Голокост. Рабин Бейкер у виступі коротко розповів і про боротьбу за визнання Голокосту геноцидом єврейського народу.
 


Ми збирали факти щодо винищення євреїв або заподіяння їм матеріальної шкоди, записували розповіді свідків. Потім зібрані матеріали через ЗМІ, політиків, науковців єврейська громада розсилала по світу



«У 1952 році новостворена держава Ізраїль підписала так звану «компенсаційну угоду» з Німеччиною. Тоді ж, з ініціативи і за підтримки влади Ізраїлю, світове єврейство розпочало інформаційну кампанію щодо Голокосту у різних країнах, – пояснив Бейкер. – Ми збирали факти щодо винищення євреїв або заподіяння їм матеріальної шкоди, записували розповіді свідків. Потім зібрані матеріали через ЗМІ, політиків, науковців єврейська громада розсилала по світу».
 
Таким чином, була накопичена критична маса досліджень й інформаційних публікацій, і світ визнав Голокост геноцидом єврейського народу.
 Громадська активність на користь своєму народові
 
Сам Ендрю Бейкер активно долучився до цих процесів понад тридцять років тому. А у 2009-му році він отримав посаду представника Голови ОБСЄ з питань боротьби з антисемітизмом, його робота з допомоги євреям, боротьби з антисемітизмом стала більш дієвою. Рабин Бейкер виступає з доповідями і лекціями з цієї проблематики у різних країнах, бере участь у конференціях і дискусіях тощо.
 
Як відзначив Посол США в Україні Джон Теффт, рабин Бейкер веде активну громадську і дослідницьку діяльність на користь своєму народові. Нині рабин Бейкер обіймає посаду віце-президента Конференції єврейських матеріальних претензій до Німеччини і співголови Литовської фундації доброї волі, яка заснована минулого року для регулювання компенсаційних виплат.
 
Виступ Ендрю Бейкера слухали студенти, освітяни, науковці. Подібні виступи – це можливість для українців вивчати досвід євреїв, які упродовж десятків років переконували світову спільноту визнати Голокост геноцидом. Це тим більш актуально, що восени цього року Україна відзначатиме 80-ті роковини Голодомору, зазначив голова громадського комітету з ушанування пам’яті жертв Голодомору Іван Васюник.
 


Держава і громадськість формували необхідне інформаційно-правове поле щодо визнання Голокосту геноцидом євреїв



«Є держава Ізраїль і є єврейські громади в усьому світі, і цією темою скрупульозно і глибоко вони займались упродовж десятків років. З одного боку, вони вивчали наслідки цієї трагедії, документували їх, а з другого – інформували світову громадськість і своїх громадян про цю трагедію. Таким чином, держава і громадськість формували необхідне інформаційно-правове поле щодо визнання Голокосту геноцидом євреїв», – зазначив Васюник у розмові з Радіо Свобода.
 
На його думку, вшанування пам’яті жертв Голокосту і Голодомору в Україні має стати фактором, який здатен об’єднати людей. Адже свого часу справа визнання Голокосту геноцидом об’єднало єврейську спільноту у цілому світі.


Коментарі закриті.