ЧАЕС пообіцяли накрити “конфайнментом” у 2015-му році | NLight DC++
ЧАЕС пообіцяли накрити “конфайнментом” у 2015-му році | NLight DC++

ЧАЕС пообіцяли накрити “конфайнментом” у 2015-му році



Українська влада обіцяє закінчити побудову Нового безпечного саркофагу над об’єктом «укриття» вже до кінця 2015 року. Старий саркофаг, побудований у перші шість місяців після вибуху четвертого реактора, мав прослужити 30 років. Сьогодні, двадцять сім років по тому, експерти будують нову захисну структуру – цього разу з терміном експлуатації в сто років. Ця структура має захищати о’бєкт від потрапляння в нього води та снігу, а навколишнє середовище – від витоку з нього радіоактивних речовин. Новий безпечний саркофаг також допоможе у демонтажі реактора.

«Новий безпечний конфайнмент буде закінчений у 2015 році. Так що я всіх вас запрошую на це місце у 2015му – на відкриття закінченої арки», – сказав заступник технічного диреткора з питаня безпеки ЧАЕС Олександр Новіков.

Він додав, що будівництво проекту відбувається згідно з планом:

«Всі звикли говорити – що таке Україна? Та там гроші на саркофаг розкрадаються! Так ось вони ці гроші, ось вони стоять. Тут працюють люди зі всього світу, а будівництво контролюється банками. І аудити проводяться – не вкрадено жодної копійки. А от те, що з’явилося на майданчику – це реальне досягнення того, що Україна – європейська держава, яка може впоратися як з горем, так і з проектом світового масштабу».


Новий безпечний конфайнмент буде закінчений у 2015 році. Так що я всіх вас запрошую на це місце у 2015му – на відкриття закінченої арки.




Через дорогу – руїни Прип’яті. Заступник директора Центру підтримки зони відчуження Василь Махно досі пам’ятає містечко до того, як воно стало «відчуженим»:

«Я це місто бачив в радості. Я це місто бачив молоде, тут прекрасні люди жили, багато дітей було. Дуже багато роз. Звичайно, почуття болі».

Експерти кажуть, що в деяких районах зони відчуження, відкритих для відвідувачів, рівень радіації не становить загрози здоров’ю. Втім, є і такі місця, де цей рівень залишається високим. Для Заходу Чорнобильська катастрофа – грандіозна помилка радянського режиму. А для багатьох місцевих мешканців ті часи згадуються з думкою про героїзм пожежників та працівників інших служб порятунку, які, ризикуючи здоров’ям та життям, безоглядно кинулись на приборкання ситуації. І мало хто з них дожив до наших днів.


Коментарі закриті.