Наближається час для санкцій проти Януковича і його оточення? (Світова преса) | NLight DC++
Наближається час для санкцій проти Януковича і його оточення? (Світова преса) | NLight DC++

Наближається час для санкцій проти Януковича і його оточення? (Світова преса)



Міжнародна преса далі розглядає Україну через призму звинувачень української влади у використанні вибіркового судочинства проти політичних опонентів. Британська Financial Times у зв’язку з цим дає поради керівництву Євросоюзу щодо того, як будувати політику у відносинах із Києвом.
 Financial Times присвятила Україні одну зі своїх останніх редакційних статей – «Українська торговельна угода», в якій закликає Європейський союз жорсткіше тиснути на Віктора Януковича у зв’язку зі застосуванням вибіркового судочинства до політичних опонентів.
 
Газета відштовхується від нещодавнього рішення Європейського суду з прав людини, який проголосив незаконним ув’язнення колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. У редакційній статті стверджується: «Не варто дивуватися таким висновкам. Від часу повернення до влади 2010 року пан Янукович постійно переслідує політичних опонентів за допомогою судів. Він зберіг контроль своєї партії над урядом у результаті минулорічних виборів, заплямованих порушеннями, і названих міжнародними спостерігачами відступом від демократії».
 
Financial Times нагадує, що Євросоюз готується підписати з Україною масштабну угоду про вільну торгівлю і при цьому, як мовиться у статті, «ЄС вже місяцями хитається між «батогом і пряником», коли веде справи з Віктором Януковичем – авторитарним українським президентом. Рішення Європейського суду… має додати Брюсселеві сміливості, щоб узяти більшого «батога».
 
На думку автора статті, попередні хитання Брюсселя у справі Тимошенко лише додали зухвалості судовій системі в Україні, котра не може похвалитися незалежністю в оголошенні нових і нових звинувачень проти колишнього прем’єр-міністра. «Можливо вона (Тимошенко) і не свята, – пише Financial Times, але майже немає сумнівів, що процес, у результаті якого вона опинилася за ґратами, є політично вмотивованим».
 
Financial Times зазначає: «Президент України реагує краще, коли щодо наслідків нема сумнівів. Крайній термін ЄС із вимогами реформ, який збігає цього місяця, вже привів до звільнення двох опозиційних політиків. Але цього не можна вважати достатнім, щоб укладати торговельну угоду. Політичний діяч, яка символізує опозицію, повинна бути на волі до того, як угода буде підписана».
 
«ЄС також повинен застерегти, що, можливо, наближається час для цільових санкцій стосовно пана Януковича та кіл, наближених до нього. Побоювання, що це підштовхне Київ до Москви – перебільшені. Україна має мало простору для збільшення залежності від Росії, яка вже зараз контролює енергопостачання. Європа має більше впливу, ніж вона усвідомлює, і повинна його використовувати», – читаємо у Financial Times
 
Американська газета Arizona Jewish Post розповідає своїм читачам про українську партію «Свобода», повідомляючи у заголовку: «Українські євреї побоюються, що посилення «Свободи» поверне моду на антисемітизм».

Часопис вказує на те, що провідні діячі ВО «Свобода» відкидають звинувачення в антисемітизмі. Більше того, представники партії вихваляють державу Ізраїль, називаючи її однією з найбільш націоналістичних країн у світі. Автор статті Кнаан Ліпшиц вказує, що прояви відвертого антисемітизму в Україні рідкісні, але додає, що заяви окремих представників партії, а також коріння організації викликають стурбованість.
 
Arizona Jewish Post цитує президента Українського єврейського комітету Олександра Фельдмана: «Свобода зараз є, можливо, найбільшою загрозою для українських євреїв. Вона не має структури і діє у політичному вакуумі та безладі, який дозволяє їй розростатися».
 
Інший співрозмовник газети – головний рабин України Яков Блейх – сказав, що на його думку «Свобода» не є такою небезпечною як, наприклад, крайньоправа партія «Йоббік» у сусідній Угорщині, але він також висловив думку, що лідери «Свободи» можуть бути «неспроможними контролювати прояви антисемітизму».
 
Arizona Jewish Post зауважує, що представники ВО Свобода від коментарів газеті на цю тему відмовилися.
 
Інтернетне видання Screendaily.com, яке пов’язане з журналом Screen International, повідомляє про рішення американського уряду зарахувати Україну до списку держав, що перебуватимуть під особливою увагою Вашингтона через звинувачення у порушенні авторських прав.

Видання наводить цитату з рішення американського уряду, в якому стверджується, що Україна має репутацію «міжнародного джерела піратської музики та кінофільмів, що значно зашкодило ринку легальної кінопродукції та музичної продукції в самій Україні, а також завдало втрат у США».
 
У повідомлені також мовиться, що Таїланд, який перебував під спеціальною увагою з огляду на порушення авторських прав, тепер запровадив серйозні закони для подолання проблеми. В результаті – США хочуть переглянути статус Таїланду, коли йдеться про боротьбу з інтелектуальним піратством.


Коментарі закриті.