Президент Грузії порівняв арешти його соратників зі справою Тимошенко | NLight DC++
Президент Грузії порівняв арешти його соратників зі справою Тимошенко | NLight DC++

Президент Грузії порівняв арешти його соратників зі справою Тимошенко



Прага – Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі засудив арешти, які проводить уряд Бідзіни Іванішвілі. Йдеться про арешти політичних соратників Саакашвілі – колишнього прем’єр-міністра Вано Мерабішвілі та колишнього міністра охорони здоров’я Зураба Чіаберашвілі. Президент Грузії порівняв такі дії влади Іванішвілі з ув’язненням в Україні колишнього прем’єр-міністра і глави опозиції Юлії Тимошенко, охарактеризувавши це політичними репресіями. Речники уряду Іванішвілі називають арешти колишніх урядовців із команди свого політичного противника торжеством справедливості.
 
Колишнього прем’єр-міністра Грузії з уряду Міхеїла Саакашвілі, Вано Мерабішвілі, заарештували у вівторок за обвинуваченням у корупції. Колишнього міністра охорони здоров’я і нині губернатора Кахетії у східній Грузії Зураба Чіаберашвілі також заарештували, відразу ж після допиту Мерабішвілі.
 


В якій ситуації опинилася Україна відтоді? Інтеграційний процес України з Європейським Союзом заморожений. Уже два роки країна не бачить практично ніякого поступу з Європейським Союзом чи НАТО



Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі, який добуває свій термін усупереч бажанням нинішньої влади, охарактеризував арешти його соратників подібними до ув’язнення Юлії Тимошенко в Україні: «Ви знаєте, що в Україні колишнього прем’єр-міністра арештували за значно серйознішими обвинуваченнями, ніж висунені Мерабішвілі. І в якій ситуації опинилася Україна відтоді? Інтеграційний процес України з Європейським Союзом заморожений. Уже два роки країна не бачить практично ніякого поступу з Європейським Союзом чи НАТО. Вона має проблеми у двосторонніх відносинах практично з усіма провідними європейськими країнами і зі Сполученими Штатами».
 
Повторюючи інших членів президентської партії Грузії «Єдиний національний рух», Міхеїл Саакашвілі назвав останні арешти політично мотивованими.
 
Відомо, що ув’язнення українською владою колишнього прем’єра Юлії Тимошенко на 7 років з мотивуванням цього судом в Києві зловживанням службовим становищем з боку лідера опозиції на Заході називають політично мотивованим з ініціативи президента Віктора Януковича.
 Влада Іванішвілі вважає арешти торжеством справедливості
 
Із часу приходу до влади уряду грузинського мільярдера Бідзіни Іванішвілі з перемогою його політичної сили на парламентських виборах у жовтні минулого року, заарештовано вже чимало колишніх офіційних осіб Грузії, включно з колишнім міністром внутрішніх справ. Політична партія Саакашвілі з поразкою у жовтні 2012 року опинилася в опозиції.
 


Іване Мерабішвілі разом із Зурабом Чіаберашвілі таємно фінансували партію за рахунок державних коштів



Генеральний прокурор Грузії Шота Ткешелашвілі сказав журналістам у Кутаїсі у вівторок, що два заарештованих цього дня колишніх чільників уряду були звинувачені у привласненні суспільних коштів: «Колишній прем’єр-міністр Іване Мерабішвілі разом із колишнім міністром праці, охорони здоров’я і соціальної справедливості Зурабом Чіаберашвілі, та деякі інші особи – планували і штовхали до незаконних дій з метою підкупу виборців на користь «Єдиного національного руху» на парламентських виборах 1 жовтня 2012 року. Вони також таємно фінансували названу партію за рахунок державних коштів».
 
Суд тепер має вирішити, чи дозволити вийти Мерабішвілі та Чіаберашвілі з-під арешту під заставу, чи ж тримати їх під вартою.
 
Термін обраного президентом Грузії на другий термін, Міхеїла Саакашвілі, завершується, і вибори наступного глави держави мають відбутися восени. Вано Мерабішвілі – як генерального секретаря «Єдиного національного руху» і соратника Саакашвілі – вважають вірогідним кандидатом від опозиції на цих виборах.


Коментарі закриті.