ЄС має натиснути на головний важіль – українських олігархів (європейська преса) | NLight DC++
ЄС має натиснути на головний важіль – українських олігархів (європейська преса) | NLight DC++

ЄС має натиснути на головний важіль – українських олігархів (європейська преса)



Прага – У центрі уваги європейської преси й надалі перебувають події довкола України – можливі наслідки візиту президента Януковича на засідання «євразійських верхів» до Астани, сумніви в ЄС щодо підписання угоди з Україною у листопаді у Вільнюсі та балансування Києва між ЄС і євразійськими структурами. Експерти вважають, що ЄС мусить натиснути на українських олігархів (Ахметова, Фірташа), котрі можуть змусити президента Януковича піти на хоча б якісь поступки (наприклад, звільнення Юлії Тимошенко) перед Брюсселем до саміту у Вільнюсі, що привело б до дипломатичного успіху Європи.

Відомий британський аналітик із українським корінням Тарас Кузьо знову пропонує ЄС на сторінках EUObserver бути рішучішим, підштовхуючи владу президента Януковича у Києві до реформ, до євроінтеграції України, до підписання угоди про асоціацію з ЄС ще до кінця цього року. Цей експерт вважає погрози Януковича дрейфувати у східному напрямку блефом і зауважує, що «президент Янукович з його так званим «донецьким кланом» є своєрідними «економічними націоналістами», яких цікавлять лише «влада і гроші» і вони не бажають віддавати частину суверенітету чи ЄС, чи Росії. «Вони хочуть жити у так званому передоб’єднавчому світі, у якому вони застосовують інтеграцію чи на схід, чи на захід у своїх власних термінах», вважає Тарас Кузьо і нагадує нинішнім українським верхам прислів’я про нежиттєвість сподівання на «вільний сніданок» чи простіше, на принцип «моя хата скраю»у сучасному геополітичному розумінні. Сподівання Януковича базувати на такому підході свою участь у саміті в листопаді у Вільнюсі, як вважає Кузьо, не влаштовує ЄС. Ситуація з Україною, де спостерігається посилення авторитаризму, наступну на свободу ЗМІ та свободу волевиявлення громадян, є для багатьох країн ЄС неприйнятною і, як вважає Тарас Кузьо, там «не будуть у змозі піти вперед у Вільнюсі». Тому він пропонує Брюсселю у час, що залишається до листопада, зосередитися на українських олігархах на кшталт Ріната Ахметова чи Дмитра Фірташа, які мають вирішальний вплив на Януковича і його оточення, можуть примусити його не лише звільнити Юлію Тимошенко, але й «приборкати головорізів», котрих уже тренують на журналістах перед виборами 2015 року. «Прийшов час для Брюсселя абсолютно чітко показати свою незгоду з «вільним сніданком» (політикою маніпуляцій інтеграційними процесами на свій розсуд) для нинішньої влади у Києві», резюмує британський аналітик на сторінках EUObserver.

Польська Rzeczpospolita інформує, що українська влада заперечує передачу контролю над українською газотранспортної системою (ГТС) російському монополістові «Газпрому». Про це заявляють речники українського уряду напередодні ще однієї зустрічі президента Януковича з главою Кремля Володимиром Путіним – цього разу 28-29 травня в казахській Астані, де Київ сподівається на отримання ролі спостерігача в структурах Митного союзу та Євразійського економічного співтовариства. Так, газета з Варшави цитує міністра палива  енергетики України Едуарда Ставицького, котрий заявляє: «Переговори у справі створення газового консорціуму з Росією тривають, але робити якісь висновки ще передчасно».

Лондонська Financial Times інформує про намагання українського олігарха Ігоря Коломойського усунути з інвестованої ним нафтогазової міжнародної компанії JKX Oil& Gas (JKX) нинішнього її керівника, комерційного директора – Пола Девіса. Коломойський діє у цьому напрямку за допомогою компанії Eclairs Group, де він є співвласником разом з Геннадієм Боголюбовим. Газета нагадує, що подібна спроба Коломойського і друзів у березні закінчилася невдачею, коли JKX відмовилася звільнити комерційного директора Пола Девіса. Підставою для звільнення Коломойський називає падіння операційних та фінансових показників JKX. Хоча газета з Лондона не виключає, що намагання Коломойського поставити під контроль JKX пояснюються можливим судовим розглядом у Лондоні перед позовом до нього з боку іншого українського олігарха Віктора Пінчука.Останній звинувачує Коломойського і Боголюбова у порушенні умов контракту і комерційних зобов’язань у справі придбання Пінчуком металургійної компанії в Україні.


Коментарі закриті.