Таємницями “оборонки” США заволоділи китайці – Washington Post | NLight DC++
Таємницями “оборонки” США заволоділи китайці – Washington Post | NLight DC++

Таємницями “оборонки” США заволоділи китайці – Washington Post



Так, через чотири роки після випуску американцями Ф-35, вартістю майже у півтора трильйона доларів у китайців з’явився брат-близнюк – Джей-20


Опублікований у Вашингтон Пост конфіденційний  звіт Пентагона подає детальний перелік військових об’єктів, які стали мішенню китайських хакерів. Серед них системи протиракетного захисту «Патріот», ТААД та Іджис, останні моделі бойових літаків, у тому числі винищувач Ф-35, який ще перебуває у стані розробки, та конвертиплан Оспрей.

“Китайці можуть таким чином знайти слабкі місця у наших оборонних системах, які потім буде легше уразити”, – говорить експерт з безпеки, Ричард Кларк.

Або скопіювати. Так, через чотири роки після випуску американцями Ф-35, вартістю майже у півтора трильйона доларів у китайців з’явився брат-близнюк – Джей-20.

“Різниця між нашими військовими потужностями стирається, а нам це зовсім не на руку”, – відзначає Вільям Линн, колишній заступник міністра оборони США.

Питання у тому, якою буде відповідь Вашингтона на кібер-агресію Пекіна. Раніше цього року у Промові про стан Держави президент Обама торкнувся цієї проблеми.

“Ми знаємо, що інші країни та міжнародні компанії крадуть наші корпоративні секрети. Тепер же наші вороги також шукають шляхи атакувати і наші електронні системи, фінансові установи та системи контролю повітряного руху. Ми не можемо допустити щоб через кілька років ми озирнулися і спитали себе – чому раніше не було зроблено нічого для захисту нашої національної безпеки та економіки”, – сказав президент США.


Пекін модернізує свою військову галузь та намагається вдосконалити власну зброю



Джейсон Гілі займається питаннями кібер-безпеки в Атлантичній Раді.

“Ми знаємо, що протягом останніх кількох років китайці активно розширювали свої оборонні програми. І така тактика іде в ногу із загальною стратегією Пекіна у військовій галузі”, – говорить експерт.

Приватно під час зустрічей з китайськими колегами американці роками піднімали питання кібер-атак. Втім, лише нещодавно американський уряд став робити свої заяви публічно.

“Шість місяців тому, Сполучені Штати ще не мали чіткої позиції щодо цієї проблеми. Тепер, починаючи з самого президента, американський уряд зайняв чітку позицію – США підніматиме це питання з китайцями, переважно у приватному порядку, але і публічно також”, – відзначає Гілі.

Пентагон каже, що має серйозні наміри боротися з кібер-шпигунстовом та вже зробив певні кроки, щоб посилити свої системи захисту.

Міністр оборони Чек Гейґел матиме нагоду обговорити це питання з офіційними особами Китаю під час Азійського саміту з безпеки, що незабаром відбудеться у Сінгапурі.


Коментарі закриті.