Конгресмени в Москві не знайшли помилок ФБР | NLight DC++
Конгресмени в Москві не знайшли помилок ФБР | NLight DC++

Конгресмени в Москві не знайшли помилок ФБР

Конгресмени США у Москві


У ході свого тижневого візиту до Росії американські законодавці не знайшли конкретних доказів того, що бостонський теракт став результатом помилок, допущених розвідувальним співтовариством США.

Делегація, до складу якої входили 6 членів Палати представників Конгресу, прибула до Москви з метою встановити, чи могли бути вжиті якісь заходи для запобігання теракту в Бостоні, що призвів до загибелі трьох людей, і в результаті якого сотні отримали поранення.

За словами голови делегації, конгресмена-республіканця з Каліфорнії Дейни Рорабакера, який також очолює підкомітет у справах Європи- Євразії у Комітеті з міжнародних відносин, законодавці не раз ставили запитання: «Чи можна було запобігти теракту в Бостоні?». «Відповідь – ми не виявили нічого конкретного, що ускладнило б виконання теракту», – сказав конгресмен.

Члени делегації провели кілька зустрічей на високому рівні з представниками Федеральної служби безпеки (ФСБ) Росії. Демократ від штату Массачусетс Вільям Кітінґ розповів, що особисто бачив лист ФСБ, направлений у ФБР в березні 2011 року, в якому містилася детальна інформацію про підозрюваного у виконанні терактів у Бостоні Тамерлана Царнаєва.

За словами Кітінґа в листі, серед іншого, вказані дата народження Царнаєва, адреса, номер мобільного телефону та номер рахунку в Skype його матері. За словами Вільяма Кітінґа, у ФСБ впевнені: теракт міг бути відвернений, якби США ретельніше використовували надану їм інформацію з Москви.

Рорабакер визнає, що тісніша співпраця між колишніми ворогами могла б запобігти трагедії.

«Ми можемо сказати, що якщо ми б співпрацювали набагато тісніше, ситуація могла скластися інакше, – каже законодавець з Каліфорнії. – Я впевнений: подібні сценарії можна було б припинити, якби наші країни працювали разом на вищому рівні».

У ФСБ неодноразово заявляли, що російська сторона надала ФБР і ЦРУ достовірну інформацію про підозрюваних у скоєнні теракту в Бостоні. У Вашингтоні ж наполягають, що інформація була не зовсім достовірною, зокрема імена підозрюваних містили помилки.

Парадоксальним є те, що президент Росії Володимир Путін в розмові з журналістами заявив, що, на жаль, Москва не мала у своєму розпорядженні суттєвої інформації про сім’ю Царнаєвих, яку Кремль міг би передати Вашингтону.

Тим часом, і Москва, і Вашингтон домовилися тісніше співпрацювати у боротьбі з тероризмом у майбутньому.


Коментарі закриті.