Європа каже, що без Тимошенко нічого не вийде (європейська преса) | NLight DC++
Європа каже, що без Тимошенко нічого не вийде (європейська преса) | NLight DC++

Європа каже, що без Тимошенко нічого не вийде (європейська преса)



Прага – У європейських газетах звертають увагу на те, що останнім часом більше половини українців потребують влади «сильної руки» і все менше з них сподівається на демократизацію в державі. А Литва готується з 1 липня, як зазначають європейські газети, до піврічного керування в ЄС, і чільники Вільнюса сигналять владі Києва про те, що без звільнення Юлії Тимошенко на саміті в листопаді не варто сподіватися на успіх. Тим часом деякі видання пишуть, що щороку 5 мільйонів українців перетинає кордон із Польщею і там раді, бо полякам «осідають» при цьому чималі гроші.
 
Польська Rzeczpospolita звертає увагу на наслідки соціологічних досліджень групи «Рейтинг» в Україні, згідно з якими до 60 відсотків українців вважають, що їм бракує авторитарної влади і вони хочуть, щоб ними правив уряд «сильної руки». Лише трохи більше ніж 25 відсотків опитаних вважають, що Україні бракує демократії. За авторитарну систему влади виступає більшість громадян на сході та півдні держави, де традиційно голосують за Партію регіонів президента Віктора Януковича чи комуністів. Чимало громадян занепокоєні наростанням цензури в ЗМІ та поверненням до планової, централізованої економіки. На заході України переважають страхи щодо зниження рівня демократії, придушення свободи слова. Понад 40 відсотків опитаних групою «Рейтинг» жалкують за розвалом СРСР.
 
Президент Литви Даля Ґрібаускайте заявила брюссельському виданню EUObserver, що майбутнє головування Литви в ЄС з 1 липня і до кінця 2013 року має на меті «на 80 відсотків опікування питаннями європейської економіки, євроінтеграції, зростання кількості робочих місць та досягнення ЄС угоди про зону вільної торгівлі зі США». Литва вже має пакет із майже 600 проектів нових законів для ЄС та низку пропозицій щодо посилення бюджету об’єднаної Європи, каже глава Литви. Вона також повідомила про одну з головних зовнішньополітичних цілей Литви у час головування в ЄС: «Ми прагнемо укласти угоди про асоціацію з ЄС із деякими державами-сусідами, насамперед, з Україною». Один із чільників МЗС Литви, Андріюс Крівас, сказав брюссельському виданню, що саміт ЄС у Вільнюсі з проблем «Східного партнерства» «стане найважливішою подією для гостинності Литви, оскільки такий форум відбувається лише раз на два роки». Крівас також наголошує, що у центрі листопадового саміту ЄС звичайно ж буде питання про можливість підписання угоди про асоціацію з Україною, але, як додає литовський дипломат, «не все тут залежить від нашого головування і учасників саміту з ЄС, а також від України, де мусить бути проведена значна частина роботи у цьому напрямку». «Українська влада зробила кілька жестів нещодавно, із звільненням з ув’язнення двох колишніх міністрів, поряд з деякими іншими звільненнями. Це позитивний сигнал, але країни-члени ЄС продовжують наголошувати на важливості вирішення такого випадку «вибіркового правосуддя» в Україні, як справа Юлії Тимошенко», – каже Андріюс Крівас.
 
Польська Gazeta Wyborcza інформує, що Польський центр туристичної інформації (POIT) опікується у ці дні пошуком нових можливостей привабити українців до поїздок на терени Польщі, бо, за словами керівника цього Центру в Києві, Влодзімержа Щурки, «українці становлять значну частину гостей нашої країни і залишають тут щоразу все більше грошей». Щороку польський кордон перетинає до 5 мільйонів українців, повідомляють керівники польського туризму, і вони бажають зробити ці подорожі для громадян України ще привабливішими.


Коментарі закриті.