Обама провів перестановки у своїй зовнішньополітичній команді | NLight DC++
Обама провів перестановки у своїй зовнішньополітичній команді | NLight DC++

Обама провів перестановки у своїй зовнішньополітичній команді



Президент Обама оголосив про зміни у зовнішньополітичному крилі своєї адміністраціїГолову Постійного представництва США в ООН Сюзан Райс призначено радником президента з національної безпеки. На її місце в ООН президент запропонував призначити колишню співробітницю адміністрації Саманту Павер.

Сюзан Райс опинилася в центрі торішнього скандалу, що розгорнувся прямо під час президентської передвиборної кампанії, коли вона виступила з телевізійними заявами про атаки на території дипломатичного комплексу США в лівійському місті Бенгазі.

Багато хто чекав, що Обама призначить її державним секретарем, але вона сама попросила не розглядати її кандидатури на тлі різкої критики з боку республіканських законодавців. Своє рішення вона мотивувала тим, що процес її затвердження викличе численні суперечки.

У середу Обама назвав Райс невтомним захисником американських інтересів.

Призначення Райс не вимагає затвердження Сенату. Один з її найбільш різких критиків, республіканський сенатор Джон Маккейн, заявив, що хоча він не згоден з її призначенням, але все ж таки буде докладати «всі необхідні зусилля для спільної праці з нею з важливих питань».

Проте призначення Павер, яка колись працювала на ключових посадах в системі національної безпеки і Державному департаменті, займаючись проблемами прав людини і демократії, вимагає затвердження Сенату.

Обама відзначив прихильність Павер до «моральної відповідальності» і її «глибоке зацікавлення вирішенням конфліктів та захистом людської гідності». Він закликав Сенат затвердити її кандидатуру у найближчому майбутньому.

Аналітики припускають, що висунення Павер дасть критикам в Конгресі чергову можливість обговорити невдалі, з їхньої точки зору, моменти у зовнішній політиці Обами, особливо в тому, що стосується Сирії.

Очікується, що Сюзан Райс стане повноправним членом команди Білого дому тільки після двох майбутніх закордонних візитів Обами – на саміт «Великої вісімки» в Північній Ірландії і в Африку.


Коментарі закриті.