Опозиція не хоче працювати, не побачивши Януковича | NLight DC++
Опозиція не хоче працювати, не побачивши Януковича | NLight DC++

Опозиція не хоче працювати, не побачивши Януковича



Київ – У четвер опозиція знову заблокувала роботу Верховної Ради. Головна вимога опозиції – щоб президент Віктор Янукович особисто виступив зі своїм посланням до парламенту і вислухав потім виступи лідерів фракцій опозиції. Спікер та представники більшості вважають претензії опозиції безпідставними. Вечірнє засідання Володимир Рибак відкрив із гостьової ложі, але невдовзі був змушений припинити роботу парламенту через сутички у сесійній залі.
 
Зранку опозиція заблокувала парламентську трибуну. На неї депутати-опозиціонери поскладали розданий їм текст щорічного президентського послання. Серед депутатів був поширеним жарт, що Віктор Янукович не лише не писав, а й навіть не читав цього 572-сторінкового тексту.
 
На спільній прес-конференції лідери фракцій «Батьківщина», УДАР і «Свобода» заявили, що вимагають, аби глава держави особисто виступив перед парламентом. Серед інших вимог: переголосування денонсації угоди з Кіпром, яка дозволяє виводити з України мільярди доларів річно, та призначення довиборів у п’яти округах і позачергових виборів у Києві на 27 жовтня, а не на 18 серпня, як це планує більшість.
 Рибак і Кличко обмінялися «виїзними» натяками
 


Ця більшість і цей голова парламенту не вирішують нічого



«Опозиція гарантує, що обструкції президенту в парламенті не буде. Так само звертаємося до нього, щоб після його виступу були вислухані виступи керівників усіх опозиційних фракцій. Йдеться про те, що ця більшість і цей голова парламенту не вирішують нічого», – каже лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.
 
Натомість спікер Володимир Рибак називає претензії опозиції безпідставними. За його словами, нині немає нез’ясованих питань, через які парламент не може працювати.
 
Також спікер наголосив на тому, що у випадку подальшого блокування провладні депутати можуть зібратися не в сесійному залі, а в іншому місці. У свою чергу, лідер фракції УДАР Віталій Кличко пообіцяв, що не дозволить провести ще одне виїзне засідання парламенту «у підворітті».
 «Голосів нема – я закриваю сесію!» – спікер
 
Вечірнє засідання спікер відкрив не з парламентської президії а з бічної ложі для гостей, яку від блокування захищали депутати від фракції Партії регіонів. Між тим депутати-опозиціонери намагалися їм завадити і унеможливити роботу парламенту. Наче у відповідь на дії опозиції, спікер заявив про вихід із фракції «Батьківщина» двох депутатів: В’ячеслава Кутового і Володимира Купчака.
 
«Ось ваше блокування до чого доводить», – зауважив з цього приводу Володимир Рибак.
 
Відтак через сутички в сесійному залі та неможливість результативного голосування спікер закрив засідання.
 
«Голосів немає – я закриваю сесію», – пояснив свої дії Володимир Рибак.
 
За словами політолога Вадима Карасьова, для опозиції зараз важливо не допустити проведення довиборів у п’яти округах влітку, як це запланувала влада. Експерт вважає, що черговий етап парламентського протистояння обіцяє бути тривалим, адже влада і опозиція наразі не зацікавлені в компромісі.


Коментарі закриті.