В Україні не створили механізм контролю за використанням дитячої праці – Павленко | NLight DC++
В Україні не створили механізм контролю за використанням дитячої праці – Павленко | NLight DC++

В Україні не створили механізм контролю за використанням дитячої праці – Павленко

Юрій Павленко


Київ – 12 червня – Всесвітній день боротьби з дитячою працею. Кожна четверта українська дитина працювала і отримувала за це гроші. Таку статистику навів Радіо Свобода уповноважений з прав дитини Юрій Павленко. Працю підлітків найбільше експлуатують у сільському господарстві. Також кожна четверта дитина працювала на будівництві, хоча ця сфера становить небезпеку життю і здоров’ю робітників. Юрій Павленко визнав, що в Україні довго не було системного контролю за використанням дитячої правці.
 – Що саме робить Україна та уповноважений з прав дитини для захисту дітей від експлуатації?
 
– Тривалий час серйозного і системного контролю за таким явищем як використання дитячої правці не було. Сьогодні офіс уповноваженого з прав дитини ставить завдання зрозуміти обсяг цього явища. За дорученням президента Генеральною прокуратурою були проведені перевірки щодо використання дитячої праці. Основні порушення – використання дітей на будівництві. Є проблема використання дітей на нелегальних шахтах у так званих копанках. Крім того, державна інспекція з питань праці так само активізувала свою діяльність в напрямку виявлення і недопущення використання дитячої праці, зокрема, план роботи на 2013 рік включає в себе проведення масштабної перевірки всіх підприємств на предмет використання дітей і недопущення порушень прав дітей, які працюють. На замовлення уповноваженого з прав дитини в минулому році, вперше за часи незалежності було проведено соціологічне дослідження з тим, аби визначити обсяг цієї проблеми. Дослідження показало, що майже 25% дітей віком від 10 до 16 років працювали і отримували за це кошти. Найбільш поширені сфери застосування дітей – це сільське господарство. А також розповсюдження газет, буклетів, тощо. Кожна четверта дитина працювала на будівництві, як сказали самі діти, а це, власне, об’єкти з підвищеною небезпекою для життя і здоров’я дитини. Окрема дуже актуальна тема – це втягування дітей у жебрацтво, сексуальна експлуатація дітей. Це – кримінальні злочини, і тут органи внутрішніх справ так само дещо активізувались. В цілому можу сказати, що поки в Україні не створено системний механізм контролю за використанням дитячої праці і недопущенням порушень прав дитини, яка згідно із законодавством може працювати.
 – Чому діти все-таки працюють?

 – Різні причини є. Ось зараз літні канікули. Очевидно, діти хочуть десь підзаробити. Коли це відбувається відповідно до закону, тобто є дозвіл батьків, є контроль за тим, що дитина робить,є відповідна угода і дитині відповідно до законодавства так само, як і дорослому, оплачується робота, то це нормальний, передбачений законом шлях. Закон чітко говорить, що на роботу можуть братися діти не молодше 16 років, але ще є можливість для 15-літніх і 14-літніх , при умові якщо це легка робота, і обов’язково має бути згода батьків. Це одна складова. Разом з тим є багато фактів, коли незаконно без угоди використовують дітей на зборі урожаю чи на прополюванні, на інших видах не високопрофесійної роботи, де діти отримують і гроші незначні, і ніхто не стежить за режимом їхньої роботи, і ніхто не несе відповідальності за безпеку праці , і ніхто не контролює вік дітей. Є приклади, коли і батьки посилають дітей на роботу, безвідповідально ставляться до контролю за ними, щодо угоди і щодо уплати праці і щодо того, що діти роблять. Ось нещодавній трагічний випадок на Дніпропетровщині, коли загинуло двоє хлопців на рибному виробництві.
 
Власне дослідження 2012 року показало, що дитяча праця є проблемою для України, і держава не має права закривати на неї очі, а повинна стати на захист дітей.


Коментарі закриті.