Викриття стеження за американцями це зрада – спікер Палати представників | NLight DC++
Викриття стеження за американцями це зрада – спікер Палати представників | NLight DC++

Викриття стеження за американцями це зрада – спікер Палати представників



Несподіваний розвиток у справі Едварда Сноудена – колишнього технічного працівника ЦРУ, який оприлюднив державну таємницю щодо масштабу урядового спостереження за спілкуванням звичайних громадян – по телефону та в Інтернеті. Після того як він оприлюднив своє ім’я та місцезнаходження – в Гонконгу – Сноуден зник.

Тим часом у США – як політики, так і звичайні американці – у своїх оцінках дій колишнього співробітника ЦРУ розділилися. Одні вважають його героєм. Інші закликають притягти до відповідальності за зраду національних інтересів. 


У понеділок агенти з’явилися у будинку батька Едварда Сноудена в Пенсільванії, але той каже, що не знає де перебуває його син



Місцеперебування Едварда Сноудена залишається не відомим. Федеральні агенти вже у Гонконгу, намагаючись вийти на його слід. Журналісти газети Guardian, які опублікували викриття Сноудена, кажуть, що вони готують публікацію ще більш сенсаційної інформації: 

«У нас буде ще більше викриттів, про які ви ще не чули». 

У понеділок агенти з’явилися у будинку батька Едварда Сноудена в Пенсільванії, але той каже, що не знає де перебуває його син. Не має зв’язку з Едвардом і його дівчиною –  танцюристкою та акробаткою Ліндсі Мілс.
   
Минулої середи газета Guardian оприлюднила інформацію про те, що уряд таємно збирає дані про телефонні розмови мільйонів американців, які користуються послугами телефонного провайдера Verizon. А у четвер газети Guardian та Washington Post написали про так звану програму PRISM, в рамках якої Агентство національної безпеки США та ФБР мають доступ до електронної переписки, аудіо- та відео файлів, фотографій та інших даних, якими обмінюються користувачі провайдерських послуг дев’яти компаній, серед яких Facebook, Google, та Apple.

«Агентство збирає інформацію про спілкування кожного. Вони її збирають апріорі», – зазначив Сноуден.


Він – зрадник. Це – важливі програми національної безпеки, мета яких – захистити Америку та надати нам знаряддя у боротьбі з терористичною загрозою



Конгресмен Майк Роджерс, голова Комітету з питань розвідки Палати представників, хоче, аби Сноудена притягли до відповідальності за шпигунство:

«Він створив небезпеку нашій національній безпеці та порушив присягу. Я абсолютно переконаний, що він заслуговує на покарання». 

З цим погоджується і спікер Палати представників Джон Бейнер:

«Він – зрадник. Це – важливі програми національної безпеки, мета яких – захистити Америку та надати нам знаряддя у боротьбі з терористичною загрозою».

Раніше президент Обама заявив, що хоча програми є таємними, вони були схвалені Конгресом.
 
Тим часом, багато хто вважає, що Агентство національної безпеки перевищило свої повноваження.

Майже 40 000 американців підписали петицію, на захист Сноудена.

Джеслін Радак є представником Проекту урядової відповідальності:

«Я думаю, що він зробив надзвичайно сміливу, але добре продуману та ризиковану справу заради добробуту людей в цій країні. Це і є визначення героїзму».  

Радак каже, що програми уряду, які викрив Сноуден, порушують конфіденційність американців та виходять за межі, встановлені законом:

«Однозначно закони були порушені. Він викрив численні випадки перевитрат бюджетних грошей, порушень прав людини та просто законів в небачених масштабах».
 
Несподівана підтримка Сноудена надійшла від іншого легендарного інформатора –  Денієля Елсберґа. Сорок років тому Елсберґ надав газети Washington Post секретну інформацію про дії чотирьох американських адміністрації у В’єтнамі. За його словами:

«Те, що його називають зрадником, це – частина ціни, яку він змушений платити за те, що говорить правду усупереч бажанню президента. Я сам заплатив цю ціну».

Нещодавнє опитування показало, що більшість американців – 56% – вважають, що збір інформації про телефонні розмови та онлайн активність громадян, яким займається Агентство національної безпеки, є виправданими якщо це запобігає терористичним атакам.

Дейв з Каліфорнії каже:


Він напевно герой через те, що оприлюднив цю інформацію. Я не думаю, що він мусить за це йти до тюрми. Він показав, що уряд може вдаватися до надмірних кроків



«Я не вважаю, що він мав злити всю цю інформацію, як він зробив. Урядове спостереження мене сильно не турбує. Вони роблять те, що мають робити».

Діана з Пенсільванії говорить:

«З одного боку, я почуваю, що це порушення конфіденційності. Але з іншого, це захист нашої країни від терористів. Він не є зрадником, але ми так само мусимо робити усе, що треба, для захисту наших громадян».

Але 45% з цим не згодні.

Ніна з  Каліфорнії:

«Він напевно герой через те, що оприлюднив цю інформацію. Я не думаю, що він мусить за це йти до тюрми. Він показав, що уряд може вдаватися до надмірних кроків».
   
Едвард з Флориди:

«Для мене те, що він зробив, –  героїчний вчинок. Але я думаю, що уряд може записувати розмови лише, якщо у них є причини підозрювати, що ти робиш щось нелегальне. Записувати усіх – виходить за межі повноважень уряду».


Коментарі закриті.