Кіно-терапія з iPad : Люди з обмеженими можливостями знімають фільми про себе | NLight DC++
Кіно-терапія з iPad : Люди з обмеженими можливостями знімають фільми про себе | NLight DC++

Кіно-терапія з iPad : Люди з обмеженими можливостями знімають фільми про себе



Компанія Apple свого часу зробила революцію у світі електроніки, створивши планшетний комп’ютер – iPad. Цей винахід спростив процес користування комп’ютером, перетворивши його на інтуїтивний, та відкрив цілий світ нових можливостей.

Цікавий спосіб застосування цих можливостей знайшли у  благодійній організації «Арка», що понад 60 років допомагає неповносправним людям. Двічі на тиждень люди з фізичними та психологічними вадами стають у цьому центрі кінорежисерами. Використовуючи айпеди, вони знімають та редагують цифрове відео. Допомагають їм у цьому професійні режисери та медперсонал. Джуді Турей працює з Ніколь Чейс.

«Вона спілкується зі мною без проблем. Їй подобається фотографувати друзів»,- говорить Чейс.

Це наочний прогрес для  Мелісси Езел – керівниці проектів організації «Арка», що не лише допомагає людям з фізичними й розумовими вадами, а й бореться за їх права. Курс режисури тут запровадили цього року разом з професіоналами з громадської групи, що займається освітніми програмами у галузі кіновиробництва. 

«Філософія цього проекту – навчити неповносправних користуватися айпедом, спілкуватися таким чином, виявляти свої мистецькі здібності за допомогою фотографії та відео», – каже Езел.

Кінорежисер Андрю Мілінґтон вчить учасників програми, як знімати за допомогою планшетного комп’ютера, дає їм навички елементарного відео монтажу та спонукає через свої фільми розповідати світу про себе.


Ідея проекту – винести центр догляду за дорослими людьми за межі чотирьох стін, перенести його у громадське життя.


Один з учнів, Майкл Стіл, приніс на заняття іграшки, які використовує для зйомок своєї історії, – кроликів, свиней, коней та роботів. Події його стрічки розгортаються в автобусі.

«З його фільму я дізнався, що  у нього була бабуся, яка жила у Нью-Йорку. Він їздив до неї на автобусі, – розповідає Мілінґтон. – Це можливо не Голлівудський спосіб висловлюватися, де все йде за порядком, але саме так він бачить світ. Я б хотів мати таку свободу висловлювання думки».

Курси кінорежисури на айпеді – частина загального, всеохоплюючого підходу благодійників до інтеграції людей з розумовими вадами у життя в їх громадах. Наступний крок так званого проект «Трансформації», розповідає Джесіка Нілі, – дати учасникам курсів можливість задокументувати життя навколо них з використанням планшетних комп’ютерів:  

«Ідея проекту – винести центр догляду за дорослими людьми за межі чотирьох стін, перенести його у громадське життя».

А кінорежисер Ендрю Мілінґтон сподівається, що одного дня фільми, створені учасниками цих курсів, побачить загальна аудиторія:

«Я сподіваюсь, що згодом якість їх роботи досягне такого рівня, що ці фільми можна буде показувати глядачам».

Першими роботу цих учнів побачать родичі та друзі. Програма – безкоштовна. Її учасників відбирали за рівнем їх зацікавленості та за їх можливостями оволодіти планшетним комп’ютером.


Коментарі закриті.