США у відносинах із Росією не мали б здавати Україну (світова преса) | NLight DC++
США у відносинах із Росією не мали б здавати Україну (світова преса) | NLight DC++

США у відносинах із Росією не мали б здавати Україну (світова преса)



Прага – Чимало західних політологів і політиків визнають, що ні США, ні ЄС не мають чіткої стратегії щодо нинішньої авторитарної Росії та її сусідів на кшталт України. Оглядачі впливових аналітичних видань вважають, що США та ЄС вже мали би «пробудитися» і не давати Росії ігнорувати «автономію цих країн». У Європі попереджають, як інформують деякі видання, що «просування України на Схід» може дуже швидко стратегічно послабити ЄС. Газети також інформують, що «Україна запрошує японців до себе будувати нові автомобільні заводи».
 
Колишній посол Великої Британії в Москві Ендрю Вуд, який виступає нині як політичний експерт, сперечається на сторінках The American Interest із деякими підходами відомого в США політичного аналітика Тома Ґрема щодо російської політики Вашингтона і Брюсселя, зокрема, у плані позиціонування Заходу на так званих європейських «проміжних землях», включно з Україною. Едрю Вуд згоден із закликом Ґрема до стратегічної співпраці США з Росією, але зауважує , що «стратегічний діалог, який веде до повного взаєморозуміння, повинен базуватися на спільних принципах, а на мій погляд, – говорить Вуд, – не очевидно, що він зараз можливий між США і Росією». Вуд критикує заклик Тома Ґрема до Заходу «поважати законні інтереси безпеки Росії на пострадянському просторі», хоча американський політолог не виключає періодичних виступів Вашингтона проти методів, якими Росія захищає свої власні інтереси у близькому зарубіжжі. Сам же Ендрю Вуд вважає, що Захід має бути щодо політики Росії до своїх сусідів максимально конкретним і вимагати, «щоб Росія повністю поважала автономію країн пострадянського простору», включно з так званими «європейськими «проміжним землями». Вуд вважає, що висловлена свого часу Ґремом ідея щодо «якогось спільного контролю США і Росії над цим простором, за участі Європейського союзу чи без нього, несумісна з будь-яким серйозним підходом до даного питання». Тому Ендрю Вуд резюмує: «Ми, звичайно, маємо співпрацювати там (і в Україні), якщо це можливо». «Але коли ця співпраця неможлива, ми повинні рішуче відстоювати свою позицію», – зазначає британський експерт.
 
Польська Rzeczpospolita інформує про обговорення проблеми зближення ЄС із Україною на щорічному Вроцлавському глобальному форумі, котрий цими днями пройшов у цьому південному польському місті. Газета з Варшави цитує шефа польської дипломатії Радослава Сікорського, який наголосив на цьому форумі: «Ми не знаємо, чи Україна буде цього року готова до підписання угоди про асоціацію з ЄС. Але видання особливо виділяє слова колишнього міністра закордонних справ Німеччини Йошки Фішера, який попередив у Вроцлаві, що в ситуації, коли ЄС не бачить якоїсь своєї стратегії щодо України і перебуває тут в стані «сплячки», «наша стратегічна ситуація зміниться, якщо Україна переміститься на Схід». Йошка Фішер застеріг також, що «ситуація у цьому напрямку є дуже серйозна, позаяк світ змінюється дуже швидко».
 
Ще одне польське видання – Gazeta Wyborcza – інформує, «що влада України бажає, щоб японці будували на території держави свій завод із виробництва автомобілів». Про це повідомив міністр регіонального розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов, додаючи при цьому, що уряд бажає створити для японських автомобільних виробників відповідні вигідні умови для цього. Тут також йдеться про те, що український ринок, який ще не достатньо насичений автомобілями (160 автомашин на 1000 осіб) , дуже приваблює як європейських, так і китайських та американських автомобільних гігантів.


Коментарі закриті.