Сінгапур задихається від індонезійського смогу | NLight DC++
Сінгапур задихається від індонезійського смогу | NLight DC++

Сінгапур задихається від індонезійського смогу



Невелика держава Сінгапур, яка має понад п’ять мільйонів мешканців, задихається від диму, який принесло вітрами з Індонезії, де зараз іде нелегальний контрольований підпал лісів. Таким чином індонезійці звільняють місця для сільськогосподарських угідь. Рівень задимленості вже визнано шкідливим для здоров’я, а міністр екології порадив містянам поменше бувати на зовні.

Побито попередній рекорд 1997 року, коли дим від лісових пожеж в Індонезії паралізував судноплавство та повітряне сполучення практично у всій Південно-Східній Азії. Справитись із смогом самотужки Сінгапур звісно ж не може – допоможе хіба зміна погоди, якої не варто чекати раніше вересня.

Сінгапур накрило смогом від пожеж в Індонезії. ФОТО


Найпопулярніші місцини Сінгапуру закутані димом вже кілька днів. Рівень забрудненості повітря у п’ятницю досяг рекордної позначки в історії країни – 401 пункт, що становить небезпеку для здоров’я.

Джерело диму – лісові пожежі на сусідньому з Сінгапуром індонезійському острові Суматра. Частина пожеж – справа рук компаній, які таким чином звільняють площі для пальмових плантацій. Через такі методи роботи в Сінгапурі нема чим дихати.

Емі Лі, яка живе в Сінгапурі, каже, якби могла – не виходила б з дому:

«Я навіть в будинку відчуваю запах диму. Ввечері, коли вийшла на двір, довелось одягнути маску. Всі люди у місті носять маски. Це зараз дуже ходовий товар. Їх буквально змітають з прилавків».

Масок не вистачає на всіх – люди прикривають ніс та рот хустками та серветками.
У місті почастішали респіраторні захворювання.А в аеропорту міста затримуються рейси.

Уряд Сінгапуру рішуче закликає Індонезію навести лад з компаніями, які почали випалювання лісів. Прем’єр-міністр Сінгапуру Лі Сянь Лун заявив:


Вони мали б ухвалити закони, натиснути на компанії-порушників, аби примусити місцевих змінити методи культивації земель. І зрештою саме вони мають загасити пожежі.



«Ми хочемо, щоб пожежі загасили, а тих, хто почав підпали незаконно, треба притягнути до відповідальності».

В Індонезії парирують – винні у підпалах сінгапурські компанії, які працюють на Суматрі. У Сінгапурі погодились і пообіцяли допомогти встановити винних. Диму від цього менше не стало. Сінгапурці переконані – відповідальність лежить на індонезійському уряді.

Мешканка Сінгапуру Емі Лі продовжує:

«Вони мали б ухвалити закони, натиснути на компанії-порушників, аби примусити місцевих змінити методи культивації земель. І зрештою саме вони мають загасити пожежі».

Через смог потерпають і індонезійці, які мешкають на Суматрі. Острів Батам, він найближчий до Сінгапуру. З вогнем тут борються 100 пожежників. У Міністерстві з надзвичайних ситуації Індонезії обіцяють відправити на гасіння пожеж 2 гелікоптери.

А ще уряд країни обіцяє відправити літаки розсіювати хімікати у хмарах – щоб штучно викликати дощ. На самій Суматрі літаку злетіти вже не просто – кілька аеропортів змушені припинити роботу.

У Джакарті також обіцяють розслідувати діяльність компаній, які підозрюють в організації пожеж та просвітити їх, як можна працювати, не завдаючи шкоди мільйонам людей та навколишньому середовищу.


Коментарі закриті.