Вашингтонську “річку Либідь” доручили рятувати мешканцям наблагополучного району | NLight DC++
Вашингтонську “річку Либідь” доручили рятувати мешканцям наблагополучного району | NLight DC++

Вашингтонську “річку Либідь” доручили рятувати мешканцям наблагополучного району



Щороку у червні у США проходить Національний тиждень рибальства та човнярства, покликаний спонукати американців звернути увагу на проблему забруднення водних ресурсів.

Річка Анакостія, що проходить через столицю Сполучених Штатів, одна з найбільш забруднених в країні. Цього року у заходах, скерованих на очищення річки від сміття, взяла участь навіть міністр внутрішніх справ – відомства, що займається у США землекористуванням та охороною природніх ресурсів.

Сьогодні урок для цих школярів проходить на річці. На заняття до них завітала сама міністр внутрішніх справ США Салі Джул. Вона каже:

«Чи хто з Вас будь-коли був на річці Анакостія? Ой, ви тут постійні відвідувачі. А я тут вперше. Так що ви повинні все мені показати, добре?»

Хтось з дітей катається з міністром на катері. Інші майструють мініатюрні човники… спілкуються з натуралістами… або вивчають ази рибальства.

Дядько-рибалка говорить:

«Тримай ось так, між пальцями, а іншою рукою запускай котушку».

Сьогоднішній улов діти не понесуть додому. Річка Анакостія є однією зі найбільш забруднених в Америці. Однак вони отримали цінний урок, – каже Деніс Чеснат – захисник природи і активіст очищення столичної річки:

«Це нагода для дітей побачити сміття. Я переконаний, дехто з них почне запитувати: «Чому це сміття тут?»

Щороку в Анакостію потрапляє двадцять тисяч тонн сміття. Це у додаток до токсичних стоків з вулиць та доріг, які не одразу побачиш, подорожуючи на катері.

Лі Кейн з товариства захисту річки, каже, що проблема забруднення ускладнюється із зростанням населення та промисловим розвитком:

«Мільйон людей живе на цьому крихітному вододілі, протяжністю у 456 квадратних кілометрів. Через те, що тут так багато людей, ми маємо такі наслідки».


Наша мета – довести річку до стану, коли в ній можна рибалити і плавати. До цього необхідно залучати людей на всіх рівнях і різного віку, від молодих до старших.



Лі зупинив катер, щоб приєднатися до команди Деніса, яка вибирає сміття з річки.

«Вон, що ми робимо зі склом?» – питає Лі. Вон відповідає: «Зараз можна відкласти набік. Ми принесемо ще один мішок».

Захисник довкілля Деніс Чеснат дуже задоволений, що молоді люди зробили сьогодні багато корисного:

«Добре зроблена робота. Так можна заробляти на життя».

Тревон Брокс і Ентоні Сміт хоч і живуть біля річки, вони ніколи не підходили близько до води. Причина? «Тут досить поганенько», – каже Тревон. А Ентоні визнає, що він навіть не знав, що тут є парк.

Деніс не певний, що пастки допоможуть вирішити проблему забруднення. Що реально може допомогти, так це «підключення» таких дітей, як Тревон та Ентоні до чистки річки.

«Наша мета – довести річку до стану, коли в ній можна рибалити і плавати. До цього необхідно залучати людей на всіх рівнях і різного віку, від молодих до старших», – каже захисник довкілля Деніс Чеснат.

Деніс переконаний – майбутнє Анакостії буде залежати від того, чи захочуть молоді люди зайнятись її порятунком.


Коментарі закриті.