ПАРЄ: введення європейського «списку Магнітського» – «крайній захід» | NLight DC++
ПАРЄ: введення європейського «списку Магнітського» – «крайній захід» | NLight DC++

ПАРЄ: введення європейського «списку Магнітського» – «крайній захід»

Андреас Ґросс (архівне фото)


СТРАСБУРГ – Доповідач Парламентської асамблеї Ради Європи, швейцарський парламентарій Андреас Ґросс не вимагає в підготовленому ним документі про загибель Сергія Магнітського введення загальноєвропейського «чорного списку» російських чиновників.

Це випливає з тексту проекту резолюції щодо доповіді, поширеної на засіданні Комісії ПАРЄ з юридичних питань та прав людини.

Останній пункт резолюції, що закликає притягнути до відповідальності тих, хто допустив смерть російського юриста у в’язниці, зазначається: «Що стосується введення санкцій проти конкретних осіб (заборона на видачу віз і заморожування рахунків), Асамблея вважає це крайнім заходом».

У цьому пункті резолюції також зазначено, що будь-яке введення санкцій повинно здійснюватися «в рамках справедливої та прозорої процедури».

Разом з тим, Андреас Ґросс, який готував доповідь про загибель Сергія Магнітського за дорученням Асамблеї, пропонує дати можливість країнам Ради Європи самим вирішувати питання щодо заходів проти вбивць Сергія Магнітського.

«Асамблея пропонує всім іншим державам-членам Ради Європи розглянути можливі шляхи і способи спонукати російську владу притягнути до відповідальності осіб, винних у смерті Магнітського, і провести повне розслідування викритого ним злочину в інтересах Росії і всіх російських громадян, які платять податки», – йдеться в документі.

У проекті резолюції щодо доповіді під назвою «Не допустити безкарності вбивць Сергія Магнітського» стверджується, що Магнітський розкрив схему великого шахрайства з боку російських податкових органів. Його інформація, як сказано в проекті, була передана співучасникам залучених до шахрайство чиновників, після чого Магнітський опинився в ув’язненні. У в’язниці хворому панкреатитом юристу не чинили належного лікування, а перед смертю побили.

Асамблея вражена тим фактом, вказується в проекті документа, що за смерть Сергія Магнітського не був притягнутий до відповідальності жоден винний. У резолюції запропоновано ряд заходів, які Росії рекомендується здійснити для боротьби з корупцією.

Російська делегація в ПАРЄ вже висловила своє невдоволення формулюваннями проекту доповіді.


Коментарі закриті.