Бразильці хочуть покращення життя, а не “свято футболу” | NLight DC++
Бразильці хочуть покращення життя, а не “свято футболу” | NLight DC++

Бразильці хочуть покращення життя, а не “свято футболу”



Протягом минулого тижня у Бразилії відбувались масові протести. У четвер на вулицях країни вийшов мільйон протестувальників. У суботу – 250 тисяч


З початку червня у Бразилії тривають масштабні антиурядові протести. Вони почались з протесту проти підвищення вартості проїзду у громадському транспорті у місті Сан-Паулу, перекинулись на інші міста і тепер мітингувальники висловлюють незадоволення корупцією, бідністю, свавіллям поліції та гігантськими витратами на  спортивні змагання.

Бразилійці почуваються чужими на футбольному святі і на противагу стереотипному уявленню про себе, як любителів босоніж ганяти м’яча по пляжу вимагають подолати корупцію, та інвестувати в охорону здоров’я і освіту. Натомість влада бачить ситуацію дещо інше – мовляв, завдяки зусиллям уряду та президента мільйони бразильців вибрались зі злиднів у середній клас і тепер можуть дозволити собі бути перебірливими та вимагати «ще кращого» життя.

Після масштабних протестів президент країни Ділма Руссефф заявила про проведення ряду реформ –прибутки від нафти буде спрямовано на розвиток освіти, окрім того до країни запросять кілька тисяч спеціалістів з охорони здоров’я. Громадський рух MPL, який займається організацією протестів заявив – протести буде продовжено.

У неділю мітингувальники вийшли на знаменитий пляж Копакабана в Ріо-де-Жанейро з антикорупційними гаслами. Вони вимагають не допустити ухвалення законопроекту, який має обмежити право федеральної прокуратури розслідувати карні справи пов’язані із зловживаннями державною посадою.


Я хочу, щоб корупціонери забрались геть з країни. Я працюю у міністерстві і хочу, щоб там був порядок. Я хочу, щоб з корупцією продовжували боротись




Протестувальники переконані – ухвалення законопроекту дозволить впливовим корупціонерам уникнути покарання.

“Політики хочуть отримати дозвіл безкарно красти – ми цього не приймемо. Ми не будемо миритись з грабунком. Досить. Ми вийшли на вулиці і будемо керувати країною”, – каже таксист Хосе.

Звертаючись до бразильців президент закликала країну об’єднатись довкола проведення спортивних змагань. Втім величезні витрати на них, на тлі недофінансування соціальної сфери – муляють око мешканцям країни, відомої не лише футболом але і фавелами – гігантськими хрущобами у яких мешкають бідніші громадяни.


Немає каналізації, далеко на всі мають воду та електрику. Натомість є шикарний вид на місто, яке переживає економічний бум


Тут у фавелах Ріо-де-Жанейро мешкає третина 13-мільйонного міста. Тут немає каналізації, далеко на всі мають воду та електрику. Натомість є шикарний вид на місто, яке переживає економічний бум. Бразилія вважається одним із «економічних тигрів» світу, зростає ВВП, економіка розвивається. Втім покращання не торкається більшої частини суспільства.

Чимало бразильців вважають проведення помпезних спортивних змагань блюзнірством.


Минулого тижня міністр закордонних справ Бразилії говорив, що протествує середній клас, який політика президента «витягнула з бідності»


“Уряд кладе собі у кишеню мільйони, а бідним нічого не перепадає. Купіть нашим пацанам хоч по парі кросівок”, – каже один з громадських активістів, дивлячись на футбольне поле по якому діти бігають босоніж.

Колишній спортивний директор футбольного клубу «Фламенко» погоджується – змагання мають перш за все дати бідним роботу.

“Дайте людям медицину, дайте їм освіту, дайте їм доступні спортивні майданчики – оце був би гідний спадок. Нащо будувати стадіони, якщо люди не можуть собі дозволити їх відвідувати?”, – говорить чоловік.

Ще минулого тижня міністр закордонних справ Бразилії говорив каналу CNN, що протестують представники середнього класу, яких політика президента «витягнула з бідності» і які «хочуть жити ще краще». Той факт, що вже у пятницю сама президент Бразилії дала зрозуміти, що чує вимоги до уряду, дає причини сподіватись, що громадяни таки отримають бажані реформи.


Коментарі закриті.