WSJ: ЦРУ почало перекидання зброї для сирійських повстанців | NLight DC++
WSJ: ЦРУ почало перекидання зброї для сирійських повстанців | NLight DC++

WSJ: ЦРУ почало перекидання зброї для сирійських повстанців

’پاکستان میں امریکی اہلکاروں کی تعداد میں کمی کا مطالبہ


Центральне розвідувальне управління США почало перекидання зброї зі своїх секретних складів до Йорданії та планує протягом місяця почати озброювати невеликі групи перевірених сирійських повстанців – згідно з таємним планом, затвердженим президентом Бараком Обамою.

Про це повідомила в четвер газета Wall Street Journal.

Посилаючись на анонімні дипломатичні та урядові джерела, газета стверджує, що відправка зброї, відповідне навчання і паралельні зусилля з мобілізації доставок зброї від європейських і арабських союзників робляться з розрахунком на те, щоб до початку серпня повстанці могли почати скоординований наступ проти сил, вірних сирійському президенту Башару аль-Асаду.

Як зазначає газета, ЦРУ буде потрібно до трьох тижнів, щоб доставити легке озброєння і, можливо, протитанкові ракети до Йорданії.

Після цього, фахівці розвідувального управління планують протягом двох тижнів здійснювати перевірку першої групи бійців, щоб переконатися, що вони знають, як поводитися зі зброєю, яку вони отримають, що, зрештою, дозволить першим озброєним США повстанцям вступити в бій.

Газета також повідомляє про переговори, які ведуться з іншими країнами, в тому числі Францією, про завчасне розміщенні європейської зброї в Йорданії.

Газета пише, що Саудівська Аравія передасть переносні зенітно-ракетні комплекси (ПЗРК) невеликій групі (близько 20 осіб для початку) спеціально відібраних бійців.

США спостерігатимуть за цими зусиллями, щоб зменшити ризик потрапляння ПЗРК в руки ісламістів.

Дипломатичні джерела, обізнані з планами ЦРУ, повідомили газеті, що, починаючи з серпня, кілька сотень озброєних бійців будуть щомісяця проникати на територію Сирії в рамках цієї програми.

Газета пише, що за оцінками американських і саудівських чиновників, через чотири-п’ять місяців в Сирії буде достатньо переозброєних і тренованих поміркованих бійців, щоб змінити ситуацію в протистоянні силам Асада та їх союзникам з Гезболли.

Wall Street Journal вказує, що дії США спрямовані на зміцнення бійців, лояльних генералу Саліму Ідрісу – верховному командуючому повстанцями, якого підтримує Захід. Ідея полягає в тому, щоб надати їм більше впливу, ніж ісламським екстремістам, які також присутні в лавах борців з режимом і навіть переважають в деяких районах країни. Передбачається, що, остаточно, це дозволить переламати хід подій на користь повстанців.


Коментарі закриті.