Батько Сноудена: мій син може повернутися в США | NLight DC++
Батько Сноудена: мій син може повернутися в США | NLight DC++

Батько Сноудена: мій син може повернутися в США



Батько Едварда Сноудена, колишнього співробітника Агентства національної безпеки, який розкрив ЗМІ інформацію про існування в американських спецслужбах секретних програм стеження, визнав, що його син порушив закон Сполучених Штатів. У той же час він наполягає, що його син – не зрадник і може повернутися в США.

«На даний момент я не відчуваю, що він зрадив батьківщину. Так, він порушив закон в тому сенсі, що він розкрив секретну інформацію, – сказав Лонні Сноуден в розмові з кореспондентом NBC. – Якщо на нього хочуть навісити ярлик зрадника, то тоді він дійсно зрадив свій уряд. Але я не вірю, що він зрадив народ Сполучених Штатів».

Сноуден-старший передав міністру юстиції США Еріку Голдеру, через свого адвоката, що його син, швидше за все, повернеться додому, якщо Міністерство юстиції дасть обіцянку не затримувати його до суду і не винесе на його адресу постанову про нерозголошення інформації. Він також хоче, щоб його син сам вибрав місце, де проходитиме суд.

Минулої неділі Сноуден вилетів рейсом з Гонконгу до Москви на шляху в Еквадор, де, як передбачається, він може отримати притулок. Цими днями Сноуден перебуває у транзитній зоні в одному з аеропортів Москви.

У четвер президент Еквадору Рафаель Корреа назвав ситуацію зі Сноуденом «складною» через те, що для початку розгляду його прохання про надання йому політичного притулку він повинен перебувати або на території Еквадору, або в одному з його посольств.


Якщо на нього хочуть навісити ярлик зрадника, то тоді він дійсно зрадив свій уряд. Але я не вірю, що він зрадив народ Сполучених Штатів




«Для того, щоб це відбулося, приймаюча країна повинна дозволити йому в’їзд на свою територію, – сказав Корреа. – Ми не знаємо, як вирішиться це питання».

Сноуден, імовірно, отримує допомогу від WikiLeaks, чий засновник Джуліан Ассандж вже протягом року знаходиться на території посольства Еквадору в Лондоні.

Лонні Сноуден не розмовляв зі своїм сином з квітня цього року. Він побоюється, що Едвард може стати жертвою маніпуляцій WikiLeaks, і хотів би з ним зв’язатися.

«Я не хочу піддавати його небезпеці, але я стурбований тим, хто його оточує, – сказав Сноуден-старший. – Мені здається, що WikiLeaks, беручи до уваги їх минуле, не особливо дотримуються Конституції Сполучених Штатів. Їм важливо викласти якомога більше інформації за найкоротший термін».


Коментарі закриті.