Обама – Африці : Без поваги до прав людини прогресу не буде | NLight DC++
Обама – Африці : Без поваги до прав людини прогресу не буде | NLight DC++

Обама – Африці : Без поваги до прав людини прогресу не буде



У рамках турне країнами Африки президент Барак Обама здійнисв візит до Південно-Африканської Республіки, де він зустрівся з президентом Джейкобом Зумою та членами родини екс-президента Нельсона Мандели. Кульмінацією візиту стала промова американського президента в Універистеті Кейптауна.

У своєму виступі Обама оцінив прогрес на африканському континенті  і визначив основні політичні цілі США у регіоні.

Лейтмотивом його виступу було зростання Африки. Водночас Обама наполягав, що швидкому прогресу континенту заважає відсутність поваги до прав людини:
 
«Прогрес не відбувається достатньо швидко для дитини, яка животіє в бідності у забутому містечку. Він є не достатньо швидким для протестуючого, якого побили в Гараре, або для жінки, яку зґвалтували у Конго. Ми мусимо більше зробити для того, щоб ці африканці не залишались один на один з їх проблемами».
    
Президент США підкреслював, що для прогресу в Африці принциповим є зростання ролі жінок:
 
«Жодна країна не досягне свого повного потенціалу, без використання талантів своїх матерів, своїх сестер та своїх дочок». 

Ще однією перепоною прогресу на континенті, за словами Обами, є страх. Президент згадав збройні конфлікти в Малі, Сомалі, Конго та Судані:

«Від Малі до Могадішо, бездумний тероризм, який часто перекручує зміст ісламу, однієї з великих світових релігій, забирає життя численних невинних африканців. Від Конго до Судану тліють конфлікти, викрадаючи в чоловіків, жінок та дітей життя, на які вони заслуговують. У занадто великій кількості країн злочинці, військові ватажки, наркокартелі та торговці людьми забирають в Африки її майбутнє, беруть інших в рабство для власних цілей».


Жодна країна не досягне свого повного потенціалу, без використання талантів своїх матерів, своїх сестер та своїх дочок.




Під час візиту президент США, окрім офіційних зустрічей, відвідав також релігійних та суспільних лідерів Африки. У молодіжному центрі з запобігання СНІДу Обама зустрівся з першим чорношкірим архієпископом у ПАР Десмондом Туту, який заявив: 
 
«Ваш успіх – наш успіх. Ваша поразка – подобається вам це, чи ні – наша поразка. І ми хочемо вас запевнити, що ми молимося за ваш великий успіх. Ми хочемо, аби ви були відомі тим, що принесли мир в цей світ».

Та найбільш емоційно насиченою частиною поїздки президента з родиною до Африки стало їх відвідання в’язниці на острові Роббен. У цій тюрмі Нельсон Мандела провів 18 з 27 років ув’язнення через свою боротьбу з апартеїдом. 

Утім, з самим Манделою Обама не зустрівся через критичний стан здоров’я колишнього південноафриканського президента.


Коментарі закриті.