Євросоюз Україні: звільняйте жінку і здійснюйте реформи | NLight DC++
Євросоюз Україні: звільняйте жінку і здійснюйте реформи | NLight DC++

Євросоюз Україні: звільняйте жінку і здійснюйте реформи



Київ – Від сьогодні, 1 липня, громадяни Хорватії з повним правом гордо кажуть: «Ми – європейці!». Членство в Євросоюзі принесе їм новий рівень захисту громадянських прав і свобод, забезпечить соціальний добробут. Так вважають понад 60 відсотків хорватів, повідомляють журналісти агентства EuroNews.

В Україні ж майже половина населення не вважають себе європейцями. І пояснюють це відсутністю тут критеріїв європейськості, до яких належать певний рівень матеріального добробуту, необхідність поважати цінності демократії і права людини. Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи».
 
Якщо відійти від критеріїв соціології, то ситуація доволі проста: Хорватія виконала вимоги Євросоюзу, а в Україні ж вони, так би мовити, «пробуксовують». Хорватія провела потужну інформаційну кампанію, яка ознайомила її громадян із життям ЄС. В Україні ж ніхто не переймається «європросвітою» суспільства, каже координатор громадської ініціативи «Ми – європейці» Дмитро Крикун.
 


Українські політики не розповідають українцям, що ЄС – це, насамперед, безпека, захист їхніх прав і свобод



«Українці недостатньо сильно прагнуть європейської інтеграції, тому що їм ніхто не пояснює, що євроінтеграція – це реальні дуже значущі для них переваги. Ніхто з політиків не пояснює, що Євросоюз – це не лише засіб для збагачення або до підняття рівня добробуту, – зауважив Крикун у розмові з Радіо Свобода. – Українські політики не розповідають українцям, що ЄС – це, насамперед, безпека, захист їхніх прав і свобод. Це можливість для кожного українця почуватися впевнено».
 
За словами Дмитра Крикуна, серед українців побутує думка, що євроінтеграція – це політична гра, в якій немає місця розв’язанню проблем пересічних громадян держави. Українці нарікають, що євроінтеграція країни не змінила на краще систему правосуддя і не зменшила рівень корупції.
 Українські реформи не мають європейських стандартів – експерти
 
Саме реформа судів та МВС життєво необхідні не лише для виконання Києвом вимог ЄС, а насамперед для забезпечення прав і свобод громадян України і подолання вибіркового судочинства. У цьому контексті ЄС розглядає і питання звільнення Тимошенко, зазначає керівник Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут.
 


Євроінтеграція – не дипломатичний процес, а модернізація держави і реформи



«Євроінтеграція – не дипломатичний процес, а модернізація держави і реформи… Нині ж, за даними правозахисних організацій, доки влада звітує про реформи правоохоронних органів, пересічні українці стикаються з корупцією і насильством міліції і судів», – каже Когут.
 
Під гаслом євроінтеграції більшість у Верховній Раді ухвалила закон «Про всеукраїнський референдум», який у нинішній редакції суперечить критеріям ЄС і Конституції України. На цьому наголошують експерти Венеціанської комісії й українські правозахисники.
 


Народ, якщо він буде виносити проти влади на референдум якісь речі, ідеї, які владі не сподобаються, то українці ніколи не зможуть ініціювати



«По суті, це закон, який у багатьох своїх положеннях суперечить Конституції України. Цей закон не можна вважати таким, що забезпечує волевиявлення народу, оскільки механізми, закладені у ньому, побудовані так, що народ, якщо він буде виносити проти влади на референдум якісь речі, ідеї, які владі не сподобаються, то українці ніколи не зможуть ініціювати і провести референдум», – сказав журналістам координатор громадського руху «Простір свободи» Тарас Шамайда.
 
А директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко зауважив: «З боку влади є намагання виконати певні стандарти і критерії, що виявляється у законотворчості і у певних діях уряду й парламенту. Але з іншого боку, ми спостерігаємо намагання виконати цілі найменшими зусиллями. Тобто здійснити якісь формальні кроки, які могли би бути зараховані за виконання програми чи низки єврокритеріїв».
 ЄС Україні: потрібні реформи за європейськими стандартами
 
В Євросоюзі також доволі стримано оцінюють прогрес у реформах, що їх здійснює Україна.
 
Так, президент Європарламенту Мартін Шульц заявив агентству BNS, що справа Тимошенко «ганебна», але це не єдина проблема» на шляху до підписання угоди про асоціацію між ЄС та Україною.


Я цитую Тимошенко: «Моя справа не повинна блокувати шлях України в напрямку Європи



«Я оптиміст, і ми раніше чи пізніше знайдемо вирішення справи Тимошенко. Але ми маємо ставити інше питання. І тут я цитую Тимошенко: «Моя справа не повинна блокувати шлях України в напрямку Європи», – сказав Мартін Шульц.
 
«Навіть найкращі реформи залишаться порожнім звуком, якщо Україна не позбудеться вибіркового судочинства, якщо Юлія Тимошенко залишиться в ув’язненні, якщо не буде подолана корупція, якщо українська влада і суспільство не поважатимуть європейські цінності», – наголосив на конференції в Києві європарламентар, співголова групи друзів України Павел Коваль.
 У Києві влада звинувачує опозицію, а опозиція – владу
 
У Києві ж можновладці запевняють, що роблять усе від них залежне, щоб угода про асоціацію між Україною та ЄС була підписана у листопаді. При цьому влада й опозиція звинувачують одне одного у «пробуксовці» реформ.
 


Час, втрачений на блокування роботи парламенту, віддаляє нас від визначеної мети – стати частиною об’єднаної Європи



Прем’єр-міністр України Микола Азаров каже, що опозиційні фракції заважають працювати парламентській більшості, блокуючи роботу Верховної Ради. Наприкінці червня Азаров звернувся до Верховної Ради зі словами: «Я дуже хочу, щоб кожен народний депутат зрозумів це: час, втрачений на блокування роботи парламенту, віддаляє нас від визначеної нашим суспільством мети – стати частиною об’єднаної Європи».
 
Тим часом опозиція звинувачує владу в небажанні проводити реформи за європейськими стандартами і звільняти ув’язненого екс-прем’єр-міністра України.
 
Сама Юлія Тимошенко закликала скликати Національну асамблею (або Національний круглий стіл), щоб контролювати виконання вимог ЄС, тобто – здійснення реформ, необхідних для підписання угоди про асоціацію України з Євросоюзом. У своїй статті для видання «Українська правда» Тимошенко пропонує ввести до складу асамблеї керівників влади, опозиції, інтелектуалів, лідерів громадськості.
 
Як зауважує Тимошенко, підписанню угоди можуть завадити, і тоді це буде «провалом, який зупинить історичний розвиток України». Інтеграція України з Євросоюзом дозволить змінити життя українців на краще, вважає Тимошенко.
 
Таку ж думку напередодні вступу Хорватії до ЄС висловлено у редакційній статті британського тижневика The Economist. Євросоюз не має зупиняти своє розширення після прийому до свого складу балканських країн, об’єднанню не варто відкидати й інтеграцію України.

На думку авторів журналу The Economist, «Європі краще мати за сусідів країни, що мають надію на вступ і прагнуть дотримуватися її стандартів, ніж такі, які відчувають, що їхні прагнення були відхилені».

Свого часу перспектива членства в ЄС позитивно вплинула на розвиток демократії у Греції, Португалії та Іспанії, а згодом – на країни Східної Європи, зазначає The Economist.


Коментарі закриті.