В Єгипті поглиблюється політичне протистояння | NLight DC++
В Єгипті поглиблюється політичне протистояння | NLight DC++

В Єгипті поглиблюється політичне протистояння



Із закінченням терміну висунутого військовими ультиматуму з вимогою врегулювати ситуацію в Єгипту, політичне протистояння в країні поглиблюється Як ісламістський уряд, так і військове командування заявляють про свою готовність пролити кров, аби захистити народ Єгипту.

За кілька годин до закінчення терміну, начальник армії Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі заявив, що військові готові пролити кров, щоб захистити країну від «терористів і дурнів».

Заява військового, ймовірно, була скерована на адресу президента Мухамеда Мурсі, який виступаючи кілька годин раніше, заявив, що залишатиметься при владі і готовий заради країни і її народу пожертвувати навіть своєю кров’ю.  Мурсі вимагав, щоб військові відмовилися від втручання в політичну кризу в Єгипті.

Команудвання збройних сил заявило, що у разі недосягнення компромісу між Мурсі і його опонентами і невирішення кризи до 17:00 години за місцевим часом у середу, військові задіють власний план для майбутнього Єгипту.

За повідомленням військових джерел, у середу проходила нарада високопоставлених командирів єгипетської армії. 

Втім, з вівторка на середу щонайменше 16 людей загинуло та більше 200 зазнали поранень у Каїрі, де невідомі напали на прихильників президента Мурсі. За деякими даними, сутички сталися між провладними демонстрантами та силами безпеки. Свідки кажуть, що у нападників була вогнепальна зброя.

На каїрській площі Тагрір протестувальники й далі вимагають відставки ісламіста Мурсі. Їх не переконало його звернення, де він назвав себе єдиним легітимним лідером. Люди нагадують президенту, що він отримав владу завдяки подібним протестам.


Коментарі закриті.