Незапланована посадка у Відні літака президента Болівії Моралеса | NLight DC++
Незапланована посадка у Відні літака президента Болівії Моралеса | NLight DC++

Незапланована посадка у Відні літака президента Болівії Моралеса

Літак президента Болівії в аеропорту у Відні


Літак президента Болівії Ево Моралеса, який повертався з Москви додому, був змушений змінити курс і приземлитися в Австрії після того як Франція і Португалія закрили для нього свій повітряний простір.

Влада цих країн підозрювала, що на борту літака також перебував колишній співробітник Агентства національної безпеки США Едвард Сноуден, що розшукується Вашингтоном.

Міністр закордонних справ Болівії Давид Чокеуанка різко засудив Париж і Лісабон за те, що вони піддали життя Моралеса небезпеці, і заявив, що Сноудена на борту літака не було.

За словами Чокеуанка, Португалія і Франція раптово скасували дозвіл на політ над своїми територіями, що змусило президентський літак здійснити незаплановану посадку у Відні.

«Вони пояснили це технічними причинами, але після того як ми отримали роз’яснення від деяких представників влади, з’ясувалося, що існували деякі безпідставні підозри, що Сноуден перебував на борту. Ми не знаємо, хто вигадав цю неправду», – сказав міністр.

Моралес прибув до Росії для участі у конференції з питань енергетики. У ході свого візиту він заявив, що готовий розглянути питання про надання політичного притулку Сноудену, якщо таке звернення надійде.

Міністр оборони Болівії Рубен Сааведра припустив, що за рішенням заборонити літаку Моралеса увійти в повітряний простір Франції і приземлитися в Португалії стоїть Державний департамент США.

«У нас є підозри, що якась зовнішня сила – в даному випадку США – вплинула на уряди двох європейських країн, щоб залякати Болівію і президента Ево Моралеса», – заявив він.

Міністр закордонних справ Венесуели Еліас Хауа також засудив рішення Франції і Португалії. Він заявив, що влада цих країн, яка не знала про те, який запас пального у літака Моралеса, по суті «скоїла замах на лідера суверенної держави».


Коментарі закриті.