Міністр закордонних справ України Кожара провів розмови з німецьким колегою у Берліні | NLight DC++
Міністр закордонних справ України Кожара провів розмови з німецьким колегою у Берліні | NLight DC++

Міністр закордонних справ України Кожара провів розмови з німецьким колегою у Берліні



У Берліні міністр закордонних справ України Леонід Кожара зустрівся з керівником МЗС Німеччни Ґідо Вестервелле. Головною темою розмови стали темпи зближення України з Європейським Союзом. Німецький міністр непрозоро натякнув, що перспектива підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС залежатиме від розвитку ситуації навколо ув’язенння Юлії Тимошенко. За дипломатичною мовою Вестервелле старанно замасковане бажання Німеччини бачити Тимошенко на свободі:


Справа Тимошенко має для нас, німців, особливо символічне значення. І я про це сказав під час мого візиту у Київ кілька днів тому. Ми вважаємо що стан здоров’я Тимошенко погіршився.



«Ми значною мірою зацікавленні у підписанні з Україною Угоди про асоціацію, але ми мусимо поділяти єдині європейські цінності. Німеччина відзначає прогрес, досягнутий Україною на цьому шляху. Я хотів би заохотити Україну не сповільняти темпів, а послідовно втілювати реформи, особливо у сфері верховенства права та законності.

…Справа Тимошенко має для нас, німців, особливо символічне значення. І я про це сказав під час мого візиту у Київ кілька днів тому. Ми вважаємо що стан здоров’я Тимошенко погіршився. А це з точки зору Німеччини робить більш нагальним пошук рішення цього питання на гуманітарних засадах. Наша пропозиція почати лікування Тимошенко в Німеччині залишається в силі».

Голова МЗС України Леонід Кожара такою ж вишуканою дипломатичною мовою натякнув, що Україна поки не збирається відпускати Тимошенко:

«Ми відчуваємо, що подекуди підходи до цієї справи в Україні і в Європейському Союзі є різні. Зокрема… українська влада не може керуватися політичними підставами…. Інформація про загострення стану здоров’я – українські лікарі не можуть скласти певної думки про стан її здоров’я».


Коментарі закриті.