Обама пропонує скоротити ядерні озброєння | NLight DC++
Обама пропонує скоротити ядерні озброєння | NLight DC++

Обама пропонує скоротити ядерні озброєння



Президент США Барак Обама запропонував Росії зайнятись чимось, що колись дозволило знайти спільну мову Америці та СРСР – скороченням ядерних арсеналів. Аналітики вже заговорили – світ, у якому буде менше ракет, кожна з яких здатна спопелити ціле місто і призвести до екологічної катастрофи – буде кращим. Та і зекономлені гроші можна спрямувати на достойніші цілі.

Америка готова скоротити свій ядерний арсенал та третину – цю пропозицію президент Барак Обама виголосив біля Бранденбурзьких воріт у Берліні, знакового для епохи Холодної війни місця.

«Ми хочемо домовитися з Росією про одночасні скорочення арсеналів, об’єми яких нагадують нам про Холодну війну».

Натовп у Берліні вітав слова Обами. Складніше буде домовитись із американськими законодавцями, які мають ратифікувати будь-яке скорочення.

Втім навіть сам факт переговорів про ядерне роззброєння є позитивним – каже Гетер Вільямс з Королівського інституту міжнародних справ Chatham House:

«Об’єми скорочень, те, скільки ракет знімуть з бойового чергування – все це важливо. Але не менше значущим є сам факт переговорів між США та Росією. Для країн – це можливість покращити відносини».

Вільямс каже, що перемовини між Росією та Америкою можуть надихнути й інші ядерні країни. Такі, як Індія. Всього 9 країн володіють ядерною зброєю. Втім, до цього клубу прагнуть приєднатись і інші».

Росія наполягає, що у будь-яких переговорах про ядерне роззброєння має брати участь Китай.

І це при тому, що саме Росія та США контролюють 90% ядерної зброї. Чимало ракет перебувають на постійному бойовому чергування у підземних сховищах.

Переговори однозначно необхідні – говорить радник уряду Великобританії Малком Чалмерс:

«Я думаю, що це справа майбутнього. Путіну такі переговори не додадуть популярності всередині Росії. Але за 5-10 років це буде цікавий варіант і для Вашингтона, і для Москви».

США та Росія мають тисячі ядерних ракет. Втім нинішній стан справ далекий від ситуації часів Холодної війни.

За словами Гетер Вільямс, найбільша вигода від скорочення арсеналів – економічна:

«У Росії, як всім відомо – зараз немає зайвих грошей. Ядерна інфраструктура недофінансована. У якійсь мірі та ж ситуація і у США. Росія не може дозволити собі утримання ядерної зброї, тож буде зацікавлена позбутись її».

Тож і після закінчення Холодної війни є вдосталь причин позбуватись ядерної зброї. Можливість покращити стосунки між США та Росією – далеко не остання з них.


Коментарі закриті.