Сергія Магнітського і Вільяма Браудера визнано винними | NLight DC++
Сергія Магнітського і Вільяма Браудера визнано винними | NLight DC++

Сергія Магнітського і Вільяма Браудера визнано винними



Тверський суд Москви в четвер визнав юриста Сергія Магнітського і бізнесмена Вільяма Браудера винними в ухиленні від сплати податків.

За словами судді Ігоря Алісова, Сергій Магнітський організував «злочинну схему» з ухилення від сплати податків на прохання Браудера.

Суддя також заявив, що Вільям Браудер реєстрував у своїх фірмах інвалідів, які там не працювали, а Сергій Магнітський розробив схему, в результаті якої підконтрольні Вільяму Браудеру компанії не виплачували податки до бюджету Калмикії.

У вироку сказано, що злочини були скоєні саме Сергієм Магнітським, а Вільям Браудер був співучасником.

Суддя оголосив заочний вирок бізнесменові – 9 років колонії загального режиму, справу стосовно Сергія Магнітського закрито «за нереабілітуючими обставинами» – у зв’язку зі смертю.

Раніше численні експерти та громадські діячі Росії, а також родина Сергія Магнітського назвали посмертний процес проти юриста, який загинув у слідчому ізоляторі в Москві 16 листопада 2009 року, незаконним.

Родичі Магнітського та їхні адвокати відмовилися від участі в процесі, повідомивши, що не зверталися до російських правоохоронних органів з проханням відновити слідство з метою реабілітувати загиблого.

Адвокати, призначені на цей процес державою, також заявляли про незаконність даного судового розгляду.

Сім’я Сергія Магнітського намагалася оскаржити рішення про поновлення кримінальної справи проти загиблого юриста в суді, але суд став на бік прокуратури, яка вирішила відновити процес.

У проекті доповіді Парламентської Асамблеї Ради Європи про розслідування смерті Сергія Магнітського, опублікованійу в кінці червня цього року в Страсбурзі, міститься заклик припинити посмертне кримінальне переслідування Сергія Магнітського і покарати винних у його загибелі.

Раніше Сполучені Штати прийняли закон про «список Магнітського», що забороняє в’їзд на територію США російським офіційним особам, причетним до смерті юриста, а також заморожує їхні активи на території США.

Реакція США

Член Палати представників Конгресу США Ілеана Рос-Легтінен, республіканка з Флориди, сказала Російській службі «Голосу Америки»:

«Цей несправедливий вирок покійному Сергію Магнітському ще раз доводить, що в путінській Росії корумпованим чиновникам може сходити з рук все, що завгодно – включно з  вбивством. Я зустрічалася з родиною Сергія всього кілька місяців тому і не можу навіть уявити собі глибину їх страждань у цей важкий період. Судячи з сьогоднішнього вироку, нас не повинно дивувати, що та ж несправедливість очікує і російського блогера та лідера опозиції Олексія Навального. США необхідно розширити “список Магнітського” і додати до нього нові імена, щоб порушників прав людини було притягнуто до відповідальності, і потрібно стати на бік тих, хто підтримує свободу, демократичні реформи, права людини і вимагає справедливості для тих, кого гноблять Путін і його соратники» .

Реакція Браудера

Вільям Браудер вважає, що російській владі має бути соромно за винесення такого вердикту. Коментуючи вирок, Браудер заявив, що він «продовжуватиме боротися за торжество справедливості щодо Сергія Магнітського і його сім’ї до останнього».

«Сьогоднішній вирок увійде в аннали російської історії, як один з найганебніших з часів правління Йосипа Сталіна. Це перший обвинувальний вирок мертвій людині, винесений в Європі за останні десять століть. Відчай, що змусило Путіна піти на цей крок, показує, що він готовий мститися будь-кому, хто викриває злодійство і корупцію, яким він потурає», – йдеться в заяві Браудера, що надійшла у редакію Російської служби «Голосу Америки».

За його словами, після падіння режиму Путіна наступні покоління росіян будуть називати вулиці та пам’ятники ім’ям Сергія Магнітського «за його героїзм і самопожертву».


Коментарі закриті.