Куба: захоплене північнокорейське судно перевозило «застарілу» зброю | NLight DC++
Куба: захоплене північнокорейське судно перевозило «застарілу» зброю | NLight DC++

Куба: захоплене північнокорейське судно перевозило «застарілу» зброю



Влада Куби визнала, що північнокорейське судно, перехоплене Панамою кілька днів тому, перевозило 10 тисяч тонн кубинського цукру і 240 тонн «застарілого оборонного озброєння».

У заяві кубинського Міністерства закордонних справ зазначається, що зброю надіслано до Північної Кореї для ремонту і подальшого повернення на Кубу. У складі вантажу були дві зенітні батареї, дев’ять розібраних ракет, два винищувачі МіГ-21 і 15 двигунів для МіГ-21.

За твердженням Гавани, зброю було вироблено в СРСР у середині минулого століття.

У заяві, зачитаній у вечірньому випуску новин на державному телеканалі, говорилося, що ця зброя потрібна «для підтримки оборонного потенціалу і збереження національного суверенітету» Куби.

Куба підтримує теплі відносини з Північною Кореєю, включно з розвитком військового та економічного співробітництва.

Згідно з офіційними кубинськими ЗМІ, 1 липня Кубу відвідала високопоставлена північнокорейська військова делегація.

На фотографії, розміщеній в Твіттері президента Панами Рікардо Мартінеллі, видно довгий, зелений об’єкт у формі ракети з конусоподібним носом. Повідомляється, що він був знайдений на борту судна, що прямувало до Північної Кореї.

Фахівці в галузі безпеки говорять, що на фотографіях зображені радарні системи для ракет «земля-повітря» радянського виробництва часів В’єтнамської війни.

Панамські власті затримали судно за підозрою, що воно перевозило наркотики. Натомість, як зазначається, у партії цукру вони знайшли частини ракет.

35 членів екіпажу судна взято під арешт після того, як вони відмовилися від співпраці з властями. Під час протистояння капітан судна намагався вчинити самогубство.


Коментарі закриті.