Єгипетські християни радіють, що військові відсторонили Мурсі | NLight DC++
Єгипетські християни радіють, що військові відсторонили Мурсі | NLight DC++

Єгипетські християни радіють, що військові відсторонили Мурсі



Чи не найбільше від хаосу в Єгипті страждає громада коптських, або ж єгипетських християн. Мусульманське братство вважає коптів одними з винуватців усунення від влади президента Мурсі.

Копти – одна з найдревніших християнських громад на Близькому Сході. Протягом сторіч вони зазнавали переслідувань. Однак правління Мурсі вони вважають одним з найскладніших періодів сучасності. Прихід до влади нового уряду вселяє у коптів оптимізм щодо майбутнього.

Спробу звільнити Мурсі “втопили у крові”? ФОТО


​Район Мансіят Насер у передмісті Каїра в народі називають Містом сміття. Поселення живе за рахунок переробки відходів столиці. Більшість мешканців району – коптські християни. Побутове життя тут складне. Але ще складніше коптам було через дискримінацію з боку уряду Мурсі та Мусульманського братства. Лідери християн сподіваються, що новий уряд захистить їх від переслідувань на релігійному ґрунті.
Коптський священик Самаан скаржиться, що життя за правління Мурсі було важким:

«Правосуддя не існувало. Країну наповнили вбивці. Панував хаос, бандитизм, людей викрадали».

У таких умовах, навіть коли на їх церкви нападали, копти боялися скаржитися, каже єгипетський христянин Іскандер Табет:


Тепер, коли військові на нашому боці, ми почуваємося у безпеці, у нас відчуття, що нам повернули наш Єгипет, що у нас знову з’явились сили. У мене таке відчуття, що мене спочатку ув’язнили, а тепер звільнили.



«Зараз усе зовсім по-іншому ніж протягом останнього року. Ми були налякані. Ми боялися говорити, що ми християни, та взагалі говорити. Вони висміювали наших сестер, жінок, дочок лише за те, що ми вдягаємося по-іншому. Ми пережили дуже складні часи».

Однак, останні два тижні атаки на коптів посилились, оскільки Мусульманське братство розглядає їх як опонентів Мурсі, кажуть правозахисники.

Говорить представниця Вахти прав людини Ерін Еверс:

«Нас лякає, наскільки збільшилась кількість інцидентів на релігійному ґрунті за останні пару тижнів».

Але, незважаючи на насильство, копти дивляться у майбутнє з оптимізмом, серед них Ганат:

«Тепер, коли військові на нашому боці, ми почуваємося у безпеці, у нас відчуття, що нам повернули наш Єгипет, що у нас знову з’явились сили. У мене таке відчуття, що мене спочатку ув’язнили, а тепер звільнили».

Дискримінація проти коптів – тривала проблема, і християнам залишається лише сподіватися на позитивні зміни з приходом нового уряду.


Коментарі закриті.