Байден пообіцяв українцям допомогу США | NLight DC++
Байден пообіцяв українцям допомогу США | NLight DC++

Байден пообіцяв українцям допомогу США

Віце-президент США Джозеф Байден у вівторок заявив українським політичним лідерам, що Сполучені Штати стоять пліч-о-пліч з з ними проти “принизливих погроз”, маючи на увазі Росію. Він закликав їх до викорінення зловживань в політичної системи і боротьби з «раковою пухлиною корупції». Байден став найвисокопоставленішим американським чиновником, який відвідав Україну з часу початку кризи. На зустрічі з лідерами різних політичних партій Байден сказав, що передає їм слова підтримки від президента Барака Обами в момент, коли у них є історична можливість приступити до реформ. «У вас в руках є можливість породити об’єднану Україну і все зробити правильно, – сказав Байден. – У цьому проекті ми хочемо бути вашим партнером і другом. Ми готові допомогти». Зустріч Байдена проходила в будівлі Верховної Ради. Серед дев’яти українських політиків, які прийшли на зустріч, були три кандидати в президенти на запланованих на 25 травня виборах, в тому числі фаворит передвиборчих перегонів Петро Порошенко. Раніше Байден зустрівся з виконуючим обов’язки президента Олександром Турчиновим і з прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком та демократичними активістами. Байден має намір оголосити про готовність Вашингтона надати нову технічну підтримку українському уряду для проведення реформ в енергетичному секторі та економіці. У розмові з законодавцями Байден сказав, що пріоритетний напрямок роботи США полягає в тому, щоб допомогти їм здобути незалежність від постачань російських енергоносіїв. «Уявіть, яка була б ситуація сьогодні, якщо б ви могли сказати Росії, що вона може залишити свій газ собі», – сказав віце-президент США. В українських політиків з’явився історичний шанс після того, як колишній президент Віктор Янукович залишив країну, сказав він. «Це друга можливість виконати обіцянки, дані в ході “Помаранчевої революції”», – сказав він. Байден додав, що травневі вибори можуть виявитися найважливішими в історії країни. «Істина полягає в тому, що ваші співвітчизники чекають від вас дуже багато чого», – заявив він. 
Згодом на спільній прес-конференції з прем’єр-міністром України Байден висловив підтримку США територіальній цілісності України. 
“Україна бореться за своє майбутнє”, – сказав Байден, окреслюючи виклики і загрози, перед якими постала Україна в зв’язку із сепаратистськими заворушенням на Сході. 
“Зараз дехто намагається розірвати Україну на шматки. Україна веде боротьбу за своє майбутнє. Ми, Сполучені Штати, стоїмо поруч із вами і всім українським народом і виступаємо за єдину Україну. І я зразу скажу: ми не визнаємо і ніколи не визнаємо дій Росії у Криму”, – зазначив віце-президент США. 
“Жодна країна не має права накопичувати військову силу на кордонах із сусідами. Жодна країна не має прав розпалювати заворушення у сусідніх державах”, – додав Байден, закликавши Росію припинити “розмовляти, а почати діяти і виконувати взяті на себе зобов’язання”. 
Віце-президент США наголосив, що Росія повинна виконати обіцянки згідно із Женевськими домовленостями 17 квітня.Під час візиту віце-президента до Києва адміністрація США оголосила про виділення Україні додаткової допомоги на суму 50 мільйонів доларів. Цей пакет призначений на допомогу в здійсненні економічних і політичних реформ.США також запропонували Україні додаткові 8 мільйонів нелетальної військової допомоги, включно з радіообладнанням та технікою. 

Коментарі закриті.