Байден закликав лідерів Конгресу діяти, щоб уникнути “жахливих наслідків бездіяльності” щодо України та забезпечити роботу уряду | NLight DC++
Байден закликав лідерів Конгресу діяти, щоб уникнути “жахливих наслідків бездіяльності” щодо України та забезпечити роботу уряду | NLight DC++

Байден закликав лідерів Конгресу діяти, щоб уникнути “жахливих наслідків бездіяльності” щодо України та забезпечити роботу уряду

Головними пріоритетами для США є захист кордону та забезпечення роботи уряду, заявив спікер Палати представників США Майк Джонсон після зустрічі з президентом США Джо Байденом в Білому домі у вівторок. Лідер демократів в Сенаті Чак Шумер назвав розмову керівників Конгресу з Байденом “однією з найнапруженіших”. Шумер зауважив, що учасники намагались переконати Джонсона у важливості затвердження допомоги Україні. “У цій кімнаті був консенсус: Зеленський і Україна програють війну, якщо ми не надамо їм зброї і не надамо її швидко”, – сказав Шумер пресі після зустрічі.
Байден перед зустріччю наголосив на необхідності допомоги Україні, цю потребу він назвав “нагальною”, а наслідки “бездіяльності” Конгресу – “жахливими”.
Йдеться про те, що Палата представників Конгресу досі не проголосувала вже ухвалений у Сенаті пакет фінансування національної безпеки США загальною сумою 95 мільярдів доларів, який передбачає надання додаткової допомоги Україні, Ізраїлю, а також Індо-Тихоокеанському регіону.
Байден також сказав, що Конгрес зобов’язаний прийняти бюджет країни, щоб фінансувати уряд і що потенційне часткове припинення роботи держустанов (або “шатдаун”) “значно зашкодить економіці” США. Як відомо, з жовтня 2023 року державні установи у США працюють за тимчасовими резолюціями замість постійного річного бюджету на фінансовий рік.

Зустріч в Овальному кабінеті Білого дому, 27 лютого 2024 р. AP Photo/Evan Vucci

Свою позицію Байден озвучив під час виступу в Овальному кабінеті після зустрічі із конгресменами.
Він прагне розблокувати мільярди доларів асигнування допомоги Україні. Крім того, в центрі уваги Білого дому – зусилля, покликані запобігти частковому зупиненню роботи урядових відомств.

Конгресмени після зустрічі у Білому домі. Фото: Юлія Ярмоленко

Конгресмени після зустрічі також поділилися враженнями із журналістами. Напередодні лідери республіканців і демократів у Конгресі, як повідомляв Голос Америки, обмінялися взаємними звинуваченнями.
“У нас багато роботи, — сказав Байден, коли учасники зустрічі 27 лютого зібралися в Овальному кабінеті, цитує президента видання ABC News. — Ми повинні зрозуміти, як ми збираємося продовжувати фінансувати уряд, що є важливою проблемою, рішенням, яке ми повинні знайти, і я думаю, що ми це зробимо”.
“Щодо України, потреби – нагальні. Я сподіваюся, що ми трохи поговоримо про це. Я вважаю, що наслідки щоденної бездіяльності в Україні жахливі. Я розмовляв з деякими нашими партнерами в G-7…, вони були дуже стурбовані”, — продовжив Байден.
Спікер Палати представників, республіканець Майк Джонсон, пише ABC, наполягав на тому, що припинення роботи уряду не буде.

Спікер Палати представників Майк Джонсон розмовляє з журналістами після зустрічі з президентом США Джо Байденом у Білому домі, 27 лютого 2024 р. Jim WATSON/AFP

“Нам потрібно більше відвертих та чесних розмов на Капітолійському пагорбі”
“У нас було кілька зустрічей тут, – сказав Майк Джонсон журналістам, вийшовши з Білого дому. – Відвертих та чесних. І я думаю, що нам потрібно більше відвертих та чесних розмов на Капітолійському пагорбі. Тому я був радий брати в цьому участь. Ми спілкувались в групі, а потім у мене була зустріч сам на сам з президентом”.
Джонсон пояснив свою позицію: “Я вважав за мету висловити те, що я вважаю очевидною правдою, а саме те, що ми повинні дбати про потреби Америки насамперед. Якщо говорити про потреби Америки, треба говорити в першу чергу про наш відкритий кордон. Я був, можливо, у 20 штатах протягом останніх кількох тижнів, подорожуючи по країні зі своїми колегами, і ми чуємо від американського народу всіх партій, усіх переконань і всіх міст держави, які відчувають це гостро, вони розуміють, що катастрофа на кордоні торкається кожного, і тому це є головною проблемою для всіх американських людей”.
“Тож я неодноразово ставив це питання в тій кімнаті, і знову сам на сам з президентом. Я думаю, що наш обов’язок порушувати це питання. Іншим великим пріоритетом для нашої країни, звичайно, є фінансування нашого уряду. І ми добросовісно працювали цілодобово щодня протягом місяців і тижнів”, – запевнив Джонсон.
Одна з найнапруженіших зустрічей у Овальному кабінеті
“Зустріч щодо України була однією з найнапруженіших, з якими я коли-небудь зустрічався під час багатьох зустрічей в Овальному кабінеті”, – сказав журналістам лідер більшості в Сенаті, демократ Чак Шумер.
За словами Шумера, це питання настільки важливе для США, що “ми не могли дозволити собі чекати місяць, два чи три місяці”, тому що “ймовірно, програли б війну.
“У кращому випадку”, каже політик, може створити розбіжності в НАТО – якщо союзники відвернуться від Сполучених Штатів.
“Якщо ви не зробите правильні речі, незалежно від поточної політики – ви пошкодуєте про це”, – зацитував Шумер власні слова, які він сказав Майку Джонсону.
“Бо справді це в його руках. Це в його руках. Ми сказали йому, наскільки це важливо. Це було пристрасно”, – наголосив Шумер.
Він також розповів учасникам зустрічі про свою поїздку в Україну, де зустрів солдатів, які стикаються з браком чи відсутністю боєприпасів.

Напишіть відгук