МАГАТЕ ухвалила резолюцію із вимогою до Росії вийти із Запорізької АЕС | NLight DC++
МАГАТЕ ухвалила резолюцію із вимогою до Росії вийти із Запорізької АЕС | NLight DC++

МАГАТЕ ухвалила резолюцію із вимогою до Росії вийти із Запорізької АЕС

Рада директорів МАГАТЕ ухвалила резолюцію з вимогою до Росії залишити Запорізьку атомну електростанцію. Документ проголосували пізно ввечері 7 березня.
20 країн підтримали резолюцію, дві країни (Росія та Китай) проголосували проти, ще 12 країн утрималися.
“Більшість голосів яскраво демонструють рішучу підтримку України з боку міжнародної спільноти”, – повідомила місія України при МАГАТЕ в мережі Х (раніше Twitter).

У резолюції Міжнародної агенції атомної енергетики мовиться, що Рада директорів закликає РФ “негайно вивести весь несанкціонований військовий та інший несанкціонований персонал з української АЕС і негайно повернути станцію під повний контроль компетентних органів України”.
МАГАТЕ “висловлює серйозну стурбованість тим, що РФ не прислухалася до попередніх закликів … вивести свій військовий та інший персонал із ЗАЕС”.
Місія США при організаціях ООН у Відні заявила: “Ми можемо тільки уявити, що Росія хоче, аби ми нарешті заспокоїлися, щоб рухатися далі. Але цього не станеться. Разом із партнерами та союзниками ми проголосували за 4-ту резолюцію, яка викриває безрозсудні дії Росії на українській ЗАЕС, ми також підтримуємо невпинну роботу МАГАТЕ із запобігання ядерної катастрофи”.

“Різниця між АЕС, незаконно окупованою Росією, та АЕС під українським контролем – це найважливіше, що ми повинні пам’ятати, коли робимо висновки про те, яка з “обох сторін” має застосовувати обмеження, тобто яка сторона становить ризик для ядерної безпеки України та всіх нас. Ця сторона – Росія”, – написала в мережі Х посолка Литви при організаціях ООН у Відні Катріна Кактіна.

Під час зустрічі членів МАГАТЕ 7 березня, як повідомляє видання Reuters, чимало представників різних країн висловили підтримку Україні, маючи на одягові кольори українського прапора – квіти, хустинки, прапорці, ланцюжки та інші аксесуари. До прикладу, польська делегація мала на місці голосування вазу із жовто-синіми квітами.

Це четверта резолюція МАГАТЕ з часу повномасштабного вторгнення Росії в Україну, де Рада директорів засудила дії Росії навколо українських ядерних об’єктів.
Як повідомляв Голос Америки, 6 березня очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі у Сочі провів переговори із президентом Росії Володимиром Путіним на тему безпеки на Запорізькій атомній електростанції.

Напишіть відгук